Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3125 vizualizări 24 apr 2018

Într-o luni – apăi când să fie mai pilduitoare o plimbare cu bicicleta în Herăstrău dacă nu lunea, zi liberă, după buget –, preşedintele Iohannis a luat-o la pedală, prin Capitală, de la el din reşedinţă, până la ecluza lacului. Nu se poate să nu vă redau sensibila lui poveste de dragoste cu urbea: "Văzând vremea splendidă de primăvară am decis să fac o plimbare cu bicicleta prin oraş să văd cum se prezintă. Am constatat că primăvara Bucureştiul este frumos, dar traficul este infernal, indiferent de anotimp şi de vreme. Cred că aici se impun câteva măsuri foarte, foarte serioase de îmbunătăţire şi a infrastructurii de trafic, dar şi a reglementărilor în trafic", a spus Iohannis, şi-a încălecat pe-o şa…

Deci, ce avem noi aici?! Avem un adevăr învederat de preşedinte, la începutul campaniei prezidenţiale pentru Cotroceni 2020 (scris, citit), cu anexă - lovitură înaltă la imaginea lui Firea, o posibilă contracandidată la fotoliul de preşedinte al României.

…Şi abia plecă Iohannis. Ce mai freamăt, ce mai zbucium. Firea, clocotind de zgomot şi de furii şi de rictus, zise în neaoşul stil Dăncilă: „Este regretabil modul în care Klaus Iohannis, ca fost primar, face afirmaţii ca o persoană care nu cunoaşte din interior administraţia publică locală. El a spus că se impun măsuri şi investiţii în infrastructura de trafic şi, de asemenea, în managementul traficului.  Îl informez respectuos şi îi stau la dispoziţie ca să înţeleagă eforturile depuse cu echipa de la Primăria Capitalei pentru ca problemele din trafic să-şi găsească o rezolvare”.

Apoi, după punctul „administrative frugale”, Firea trece şi ea la politici subţiri de campanie, folosindu-se, inclusiv, de o comparaţie răvăşitoare: „Ce pot să spun? Folosind acelaşi ton al domnului preşedinte, ştiţi, există o emisiune celebră în România, „Schimb de mame”. Să înţeleg că se doreşte un schimb de job-uri? Domnul preşedinte şi-ar dori un schimb de job-uri, să vină la Primărie iar eu la Preşedinţie?”.

Trecând, astfel, aproape siderat, peste asimilarea, cu adevărat genială, a mamei cu job-ul ei (şi invers…), îi transmit primarului Capitalei că aş dori să fac eu un schimb de locuri cu el/ea, întrucât mărturisesc că ştiu mai bine decât amândoi, la un loc, în ce fel nu mai funcţionează Bucureştiul de câţiva ani.

Între altele, edilul susţine că „problemele oraşului sunt complexe, structurale, de 26 de ani, şi că traficul nu s-a aglomerat de când este Firea primar”.

Este adevărat, nimic nu-i nou sub soare, dar am o întrebare: Gabriela Firea a dorit să se aleagă primar general, doar pentru a face un studiu pe Bucureşti? Un doctorat pe tema „Cum să anchilozezi, definitiv, o capitală europeană”, sau a venit să facă/îndrepte/modernizeze ceva, că s-a dus jumătate de mandat şi, în afară de câţiva iepuri spânzuraţi prin oraş, n-am văzut nimic altceva realizat de mâna ei.

Trecând peste mizeria criminală din spitale, peste pericolele criminale – pândind sub diferite forme - din şcoli şi grădiniţe, peste pericolul criminal de prăbuşire a sute de imobile, a căror structură de rezistenţă îşi scârţâie sfârşitul, a pericolului criminal de a ne cădea podurile-ruină direct în cap, cât stăm, sub ele, blocaţi în trafic, de pericolul criminal de a zbura din gropile caldarâmului, fix şi inevitabil în capul trecătorilor/bucureştenilor aflaţi pe trotuare, de pericolul blocării semafoarelor „inteligente”, în propria inutilitate, dincolo de toate, deci, aş dori să-i expun primarului circuitul meu de azi.

Şi anume: de la 10.30 la 12.18 – cartier Bucureştii Noi - Ion Ionescu de la Brad, super blocaj până la traversarea DN1 şi intrarea pe Aerogării, mers bară la bară, până la Hotel Phoenicia, apoi vreo doi kilometri mai lejer, până la semaforul de pe pod, spre Alexandru Şerbănescu, blocaj, coloană, bară la bară, până la Barbu Văcărescu.

De acolo, blocaj spre Dorobanţi, bară la bară, până la Ştefan cel Mare, Spitalul de Urgenţă. Blocaj spre Dorobanţi, blocaj spre Bucur Obor.

Înapoi, blocaj pe Floreasca, evadare pe „compozitori”, blocaj pe Alex Şerbănescu, până la Mall Promenada, apoi la dreapta, oarecum lejer pe Pipera - moartea traficului -, giratoriu la Petricani, apoi pe Pipera-Tunari, cruci şi mătănii, după vreo 40 de minute, în faţa bisericii lui Becali, vorbe de duh, picioare anchilozate, gât ars de sete. Îmi vine să cobor, să las maşina, şi să mă car, ca-n „Cădere liberă”, cu Michael Douglas. Alte 15 minute, la stânga, pe Erou Iancu Nicolae, oarecum suportabil, până dincolo de Lidl. Aglomerat dar „fluid”, până la DN1, pe Privighetorilor. Apoi, iadul, până la Ion Ionescu de la Brad, unde au descărcat cazanul cu smoală. Nu-mi mai simt piciorul. Închid şi deschid radioul, iar şi iar. Ce crezi? Ştire: „Gabriela Firea i-a răspuns lui Iohannis: „Este regretabil modul în care, Klaus Iohannis, ca fost primar, face afirmaţii ca o persoană care nu cunoaşte din interior administraţia publică locală…”. Nu mai aud nimic. Cobor şi înfund două bombeuri în cauciucul din stânga faţă (chipurile, să văd dacă are pană sau l-a înmuiat canicula de aprilie). Îmi fierbe capul. Mă uit la ceas 16.23. Mi-e rău: am mers şase ore întruna, doar ca să-mi rezolv o problemă de 30 de minute. Nu-ţi mai spun de benzină – creşte de la zi la zi.

Ştiu, primarul o să-mi spună că pentru atâta lucru trebuia să iau metroul. Inteligent! Mă gândisem şi eu, doar că treaba de 30 de minute era o reparaţie la maşină, nu la metrou…

Apropo! Oare Gabriela Firea cu ce şi cât timp merge spre Voluntari, pe drumul ăsta pe care l-am făcut eu azi, la-ntors acasă, când pulpa şi fundul mi-erau oase (şi pe care, în urmă cu doi ani îl făceam în doar jumătate din timp), pe la mijlocul zilei, când lumea nici nu merge şi nici nu se-toarce de la serviciu?

Sau o ia Pandele cu vaporul?

 

Citește și: