Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3750 vizualizări 15 feb 2018

Iar i-am lăsat baltă pe japonezi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întors val-vârtej din Tokyo, fără să apuce să-şi facă şi el o poză cu statuia lui Hachiko.

Să nu-l laşi să-şi încheie tacticos participarea la simposionul privind regenerarea urbană e de neiertat, ştiind că omul e fiert pe ”sustenabilitate fiscală, socială şi ecologică”.
 
Când impacientata doamnă premier l-a chemat bătând din picior, a luat, disciplinat, primul avion, ba chiar s-a aşezat singur sub imperiul urgenţei: ”Nu voi sesiza Inspecţia Judiciară. Consider că la acest moment nu mai e necesară sesizarea, pentru că, dacă aş sesiza, ar trebui să aştept rezultatele verificării”. Mesajul trebuia să fie: vin şi rezolv, să trăiţi! Dar - ca să-şi liniştească şefa care trebuia să-şi liniştească şeful - ministrul Justiţiei a vorbit ca un aprod: ”În acest timp, au ieşit multe la iveală. Dacă lucrurile aşa stau, este bine ca românii să cunoască adevărata faţă a modului în care uneori se face activitatea de urmărire penală, să vadă modul în care se respectă prezumţia de nevinovăţie. Am raportul privind DNA şi îl pot prezenta oricând. Există şi varianta prezentării în plenul Parlamentului a unui raport de sinteză privind activitatea Ministerului Public. Voi vedea care este varianta cea mai recomandată şi completă şi rapidă”.  Ce altceva a vrut să zică, de la Tokyo acest virtuoz al caterincii? O rezolv pe Kövesi, complet şi rapid!

În seara asta, asteptat de ziarişti cu sufletul la gură, omul nu mai părea grăbit. Le-a vorbit despre proiectele mondiale de regenerare urbană, despre Cartierul Justiţiei care se va construi la Bucureşti (asta îi mai lipsea Justiţiei din România). Apoi, această Ziţă a Justiţiei a făcut o graţioasă piruetă (”de nimini nu depand” gen): ”Înainte de a accepta demnitatea de ministru, am discutat cu liderii coaliţiei de guvernare. Am primit garanţii de neimplicare a factorului politic în activitatea ministerului, în deciziile pe care le voi lua, ceea ce s-a respectat şi se respectă”. Cum ar veni: mă odihnesc vreo săptămână, că am venit pe fugă, apoi s-ar putea s-o dau la întors. Sau nu.

Ca să se scoată, să nu supere pe nimeni şi să mai câştige câteva luni, îi recomand călduros un simposion internaţional pe probleme de habitat, care începe peste câteva zile în Marea Britanie, la Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch, cu bune şanse ca doamna premier să nu-l poată cere la telefon.

Citește și: