Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
6841 vizualizări 6 mai 2014

Nu demult, dl Băsescu a făcut, în direct, portretul robot al prezidenţiabilului PMP. Iată ce condiţii ar trebui să bifeze acesta: să fi făcut ceva pentru România („Nu poţi să pui un începător, care nu a lăsat nimic în urma lui, în vârful statului”); să nu aibă nimic în comun cu regimul comunist; să aibă capacitate de negociere politică („Nu ca mine, din când în când, când aveam nevoie să fac guverne, ci tot timpul); să nu se fi îmbogăţit din politică („Dacă a venit în politică cu un Mercedes, să-l găsească candidatura tot cu acel Mercedes”); să aibă în jur de 40 de ani, maturizat, aşadar, în democraţie. Preşedintele a pronunţat, tot atunci, numele unei persoane care, în opinia sa, corespunde portretului – Daniel Morar, fostul şef al DNA.

Dl Morar, 48 de ani, a lăsat în urma sa o Direcţie Naţională Anticorupţie eliberată de tutela politicii, trimiţând după gratii – fapt de neconceput cu zece ani în urmă - miniştri, parlamentari şi aleşi locali, fără deosebire de partid. A fost personajul cel mai urât de politicieni, dar a avut în Traian Băsescu un aliat. Şi-a început şi consolidat cariera de magistrat în democraţie, deci nu este tributar mentalităţilor fostului regim comunist. A pornit la drum cu un Volkswagen Passat, dar a economisit destul pe parcursul celor două mandate, ca să-şi cumpere un Mercedes şi să-i mai şi rămână.
Când a pomenit de Mercedes, preşedintele s-a gândit însă la liderul PMP Elena Udrea, despre care spunea şi astăzi, la Gândul live, că „a venit cu o stare materială foarte bună în politică, cu Mercedes, cu casă şi cu terenuri achiziţionate înainte de a veni în politică, spre deosebire de alţii”.

Doamna Udrea, 40 de ani, crescută tot în democraţie, s-a dedicat carierei politice, după fulgurante apariţii ca avocat. Ce a rămas după domnia-sa, ca ministru al Turismului şi al Dezvoltării regionale? Deşi a alocat mulţi bani şi s-a străduit să promoveze turismul, o urmăreşte frunza verde şi costisitoare a brandului de ţară şi sloganul „Explore the Carpathian garden”, care se mai aude şi astăzi. O mai urmăresc însă şi pictorialele în furou, bileţelul roz, „preşedintele” Norvegiei, pantofii cu toc aduşi sinistratelor, statutul de „favorită” a lui Traian Băsescu, insistenţa de a se băga în faţă.

A-i pune în acelaşi plan pe Daniel Morar – un profesionist, care a reformat o instituţie şi pe Elena Udrea – un politician, care a făcut multă senzaţie este, chiar din partea unui preşedinte care cochetează cu excesele, prea mult. Dl Băsescu ar putea fi mai exigent cu propriul său vot, înainte de a le recomanda românilor să nu voteze un anumit candidat.
Cum Victor Ponta a furat startul campaniei prezidenţiale, luând un considerabil avans, PMP şi Traian Băsescu se simt presaţi să-şi anunţe prezidenţiabilul. Dna Udrea se declară mândră să fie aleasa, dar dl Morar pare surd şi mut. Pentru un om tânăr, dinamic, obişnuit să ducă epice bătălii cu justiţia, tihna în robă constituţională poate fi chinuitoare. Am senzaţia că vom mai auzi de dumnealui.     
 

Citește și: