Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1061 vizualizări 31 aug 2017
Prin vizitele apostolice, orice Suveran Pontif face, în primul rând, o “politică a prezenţei”. Sintagma aparţine cardinalului Etchegaray, subtilul diplomat eclesiastic (Dumnezeu să-l aibă în pază, la aproape 100 de ani), emisarul particular al Sfântului Scaun în vremea Papei Ioan Paul al II-lea.
 
Pe 6 septembrie, Papa Francisc îşi va începe călătoria în Columbia, unde credincioşii - care n-au mai primit în mijlocul lor un Papă de vreo trei decenii – îl aşteaptă ca pe o ploaie în deşert. “Vino, ca o ploaie în deşert” e chiar un vers din refrenul cântecului care a devenit imnul oficial al vizitei.
 
Bogota, Villavicencio, Medellin şi Cartagena. Papa va rămâne în Columbia şi doar aici timp de patru zile, lucru rar în călătoriile pontificale (care cuprind, de regulă mai multe ţări, iar şederea în fiecare e mai scurtă). De ce e atât de important locul acesta cu peste 48 milioane de suflete, asimilată de noi, europenii, din păcate, exclusiv cu marile carteluri ale drogurilor?
 
Francisc e profund interesat de evoluţiile politice care la sfârşitul anului trecut au dus la semnarea unui controversat acord între regimul de la Bogota şi grupările rebele FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia), după peste o jumătate de veac de război. În decembrie anul trecut, fostul şi actualul preşedinte, Álvaro Uribe Vélez  şi Juan Manuel Santos Calderón (care, ca Obama, în avans, un Nobel pentru Pace), au fost prezenţi la Vatican, Papa purtând, cu fiecare separat şi cu amândoi împreună, lungi discuţii despre pacea fragilă din ţară, pentru care el însuşi a făcut în ultimii ani eforturi neobosite.
 
Încă din primăvară, când a fost anunţată vizita Papei Francisc (ultimul care călcat pe pământ columbian a fost Ioan Paul al II-lea, în 1986, în plin război), monseniorul Ettore Balestrero, nunţiul (ambasadorul) apostolic la Bogota, a explicat întâlnirea Suveranului Pontif cu poporul Columbiei ca pe o misiune sacră de reconciliere, încercând să-l însoţească pe drumul iertării şi al armoniei sociale. Motto-ul acestei călătorii este “Demos el primer paso” (Să facem primul pas).
 
Face politică Papa? În calitate de şef de stat, face şi politică lumească. În calitate de părinte spiritual face, cum o repetă de câte ori are prilejul,  politica Evangheliei, politica Decalogului, a celor zece porunci.
 
“Mensajero lleno de alegría,/ eres enviado del Señor./ Vienes como lluvia en el desierto,/ dándole esperanza a nuestro pueblo...”
 

Citește și: