Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3427 vizualizări 10 dec 2017

În aşteptarea preşedintelui Rusiei, mâine după-amiază, la Ankara, Sultan Erdoğan s-a referit din nou, cum a făcut-o obstinat, zilnic din 6 decembrie, la palestinienii cărora preşedintele Americii le-a spulberat visul de a-şi clădi un stat cu capitala în Ierusalimul de Est. 

Aflat astăzi la un miting în Anatolia, apreciind demersul intempestiv al Statelor Unite drept ”nul şi neavenit”, liderul turc s-a dezlănţuit: ”Palestina e o victimă inocentă. Cât despre Israel, este un stat terorist. Da, terorist! Nu vom abandona Ierusalimul la mila unui stat care ucide copii“.

Premierul Netanyahu i-a răspuns, pe acelaşi ton, în câteva ore: “Nu obişnuiesc să iau lecţii de moralitate de la un lider care bombardează sate de kurzi în ţara sa. Turcia, care aruncă în temniţă ziarişti, ajută Iranul să evite sancţiunile internaţionale şi îi sprijină pe terorişti, inclusiv în Gaza, să ucidă oameni nevinovaţi”. 

Ariparea lui Recep Tayyip Erdoğan ascunde vechea sa dorinţă fierbinte de a fi recunoscut drept părinte al lumii islamice, iar Donald J. Trump tocmai i-a oferit o şansă pe care n-o va irosi.
De altfel a şi convocat, săptămâna viitoare la Istanbul, o şedinţă extraordinară a Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (a doua ca mărime după Organizaţia Naţiunilor Unite şi la fel de “eficientă”).

Între timp, cu aceleaşi exaltări retorici, miniştrii de Externe ai Ligii Arabe s-au întrunit aseară la Cairo, iar azi-dimineaţă au emanate o rezoluţie prin care cer Statelor Unite să îşi anuleze decizia unilaterală de recunoaştere a Ierusalimului drept capital Israelului. Mai adaugă însă, întărind cele spuse de Rusia la şedinţa Consiliului de Securitate: faptul că America şi-a pierdut credibilitatea de mediator.

După discuţia telefonică purtată pe 8 decembrie cu Vladimir Putin, Sultan Erdoğan a vorbit la telefon şi cu preşedintele Emmanuel Macron (care se agită, de la începutul mandatului, să devină un jucător activ în Orientul Mijlociu), încercând să construiască o alianţă comună, în scopul de a-l convinge pe Donald J. Trump să-şi revizuiască decizia-dictat.

Macron declarase răspicat, încă din 6 decembrie, că preşedintele Statelor Unite acţionează, în privinţa Ierusalimului, în răspărul dreptului internaţional şi al rezoluţiilor ONU. Arătându-şi implicit disponibilitatea de a media procesul, preşedintele Franţei a subliniat: ”Statutul Ierusalimului trebuie decis de israelieni şi palestinieni”.

În urmă cu câteva ore, premierul Benjamin Netanyahu a intrat în Palatul Elysee, unde discuţiile cu Macron par să fi fost tensionate, dacă judecăm după conferinţa de presă. Surpriza e că neexperimentatul preşedinte francez n-a cedat farmecelor politice ale răs-experimentatului lider israelian.

Ieri, după Shabbat - în timp ce pe străzile din Tel Aviv mii de cetăţeni continuau neimpresionaţi de nimic protestul împotriva sa, care se desfăşoară de luni de zile, la fiecare sfârşit de săptămână - pe aeroportul Ben Gurion, de unde se pregătea să decoleze spre Paris şi Bruxelles, prim ministrul Israelului vituperase ipocrizia  Europei.

Citește și: