Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2542 vizualizări 26 iul 2017

Lumea întreagă se uită cu îngrijorare spre ziua de vineri, când după rugăciunea de prânz, lucrurile ar putea scăpa de sub control.

Aşa cum grupările extremiste ultraortodoxe ale evreilor de la Ierusalim şi din diaspora americană aruncă declaraţii incitante, tot astfel şi dinspre taberele musulmane ura creşte.

Incidentul de duminică din Amman, când doi iordanieni au fost ucişi de un soldat de gardă al ambasadei israeliene, fiindcă unul dintre ei l-ar fi atacat cu o şurubelniţă, iar apoi premierul Netanyahu a scos soldatul din Iordania şi l-a felicitat, a radicalizat o societate alcătuită în proporţie de peste 25 la sută din refugiaţi (în majoritate semnificativă palestinieni). Pentru prima oară după multă vreme ieri, la înmormântarea celor doi, în Capitala Regatului haşemit s-a auzit “Moarte Israelului!!”, iar o largă manifestare de protest e programată pentru vineri.

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, s-a străduit cât a putut, de la începutul crizei, să aplaneze conflictul (administrarea Esplanadei Moscheilor aparţinând ţării sale), dar incidentul sângeros de duminică seara şi repatrierea soldatului israelian, fără a fi măcar interogat, îi diminuează sever posibilităţile de a interveni, chiar dacă ministrul său de Externe continuă să susţină, în ciuda evidenţelor, că n-a existat nici un fel de înţelegere iordaniano-israeliană.

Palestinienii din Cisiordania şi Gaza au anunţat că îşi vor continua protestele, în ciuda concesiilor Guvernului de la Ierusalim.

De departe cele mai dure şi incitatoare declaraţii aparţin preşedintelui Erdoğan. De la cererea imperativă de a fi îndepărtate detectoarele de metale, în primele zile ale conflictului, până la apelul făcut musulmanilor din întreaga lume (după rezolvarea problemei detectoarelor) să apere moscheea Al-Aqsa, cum ar apăra Mecca şi Medina. Preşedintele Turciei a exprimat fără ocolişuri ceea ce oficialii statelor arabe din regiune au spus-o invocând doar, cu diplomaţie, statu quo-ul: Israelul urmăreşte să rechiziţioneze locurile sfinte ale Islamului şi “să distrugă caracterul islamic al Ierusalimului”.

Sultanul nu face decât să profite de criza de la Esplanada Moscheilor, în contextul în care saudiţii dau dovadă de o discreţie... strategică, responsabilul cu problemele Orientului Mijlociu, ginerele Kushner nu-şi vede capul de propriile probleme, iar ceilalţi ageamii – trimisul special Greenblatt şi ambasadorul Friedman – par a nu pricepe miza acestor zile.

Citește și: