Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2469 vizualizări 20 apr 2019

Azi-dimineaţă ningea pe muntele Hermon, în Platoul Golan (cel ocupat de Israel în urma Războiului de Şase Zile şi pe care Trump i l-a dăruit  Regelui Bibi).

E prima zi de Pesah, o sărbătoare tulburător de frumoasă, când profetul Eliahu intră în fiecare casă şi soarbe discret din cea de-a cincea cupă de vin.

Tema de reflecţie în aceste zile de Pesah e libertatea („heirut”).

Înţelepţii Torei, identifică trei Pesah-uri în Pesah-ul generic: Pesah Mitzrayim (Paştele Egiptului), Pesah Dorot (Paştele Generaţiilor) şi Pesah Leatid (Paştele Viitorului). Pentru că poporul Cărţii trăieşte un Pesah continuu, o tensiune permanentă spre libertate. Poporul Cărţii veghează: la orice colţ al istoriei se poate ivi, oricând, un Faraon.

Pe de altă parte, există o ieşire din Egipt materială şi o ieşire din Egipt adânc spirituală – ieşirea din Egipt a fiecăruia, drumul fiecăruia spre libertatea sa interioară.

Toată ziua am avut în minte răspunsul pe care medicul său i l-a dat regelui Prusiei, Frederic al II-lea, când acesta i-a cerut un semn, o dovadă a existenţei lui Dumnezeu: „Evreii, majestatea voastră”.

Citește și: