Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2219 vizualizări 26 dec 2017

După ce, împreună cu vecinii din Honduras, preşedintele guatemalez a votat în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de partea Statelor Unite şi a Israelului, a anunţat în Ajunul Crăciunului, printr-un comunicat oficial, că va face toate diligenţele ”para trasladar la Embajada de Guatemala en Israel a la Ciudad de Jerusalén”.

Guatemala e o republică prezidenţială şi, asemenea preşedintelui Trump, preşedintele James ”Jimmy” Ernesto Morales Cabrera (48 de ani) ocupă şi funcţia de prim ministru. De altfel, asemănări cu Donald J. Trump – păstrând, desigur, proporţiile – sunt câteva. Esenţială e aceea că ambii au fost vedete de televiziune, înainte de a se avânta în competiţia politică. Programul săptămânal de comedie, împreună cu fratele său mai mare, vreme de cincispreze ani, i-a adus lui Morales notorietatea excepţională pe care, în toamna lui 2015, urma să o folosească în alegeri. Unul e mai novice decât celălalt - respectiv Trump, fiindcă Morales, cu doi ani înaintea campaniei prezidenţiale, s-a înscris într-un partiduleţ, Frontului Convergenţa Naţională, căruia i-a devenit secretar general şi în numele căruia a încercat o candidatură la primăria Capitalei.

Ideea câştigătoare a lui Morales a fost de a pune anticorupţia pe prim plan, iar şansa că fostul preşedinte al Guatemalei, Otto Fernando Pérez Molina, tocmai fusese arestat pentru corupţie. Sloganul său ”Nici corupt, nici hoţ!” a mers la sufletul amărâţilor săi conaţionali. Din păcate, anticorupţia lui Morales n-a ţinut prea mult şi la începutul acestui an a trebuit să se împotrivească puternic arestării fratelui şi unuia dintre cei trei copii ai săi, acuzaţi de corupţie. E vorba chiar despre fratele cel mare, Samuel, ”Sammy”, cu care făcuse un foarte apreciat cuplu comic şi căruia, odată ales la conducerea statului, i-a rezervat funcţia de cel mai apropiat consilier. În ce-l priveşte, preşedintele Morales, suspectat şi el, a reuşit, deocamdată, să-şi păstreze imunitatea.

Iniţiativa nu doar de a susţine decizia-dictat a preşedintelui Trump, dar de a-i şi urma exemplul anunţând mutarea ambasadei Republicii Guatemala de la Tel Aviv la Ierusalim, poate să fie una profund interesată politic. Însă nu trebuie omis încă un aspect important, care ţine de convingere: preşedintele Morales e un evanghelist fervent, cum sunt actualmente aproape 40 la sută dintre cetăţenii ţării sale. La fel ca evangheliştii din America, cei din Guatemala sprijină necondiţionat Israelul, pe care îl consideră o materializare a profeţiilor şi spaţiul Parusiei (a doua Venire, glorioasă, a lui Iisus Hristos), şi se opun oricărei concesii făcute palestinienilor.

Surescitata doamnă Tzipi Hotovely, adjuncta lui Netanyahu la ministerul de Externe (care de curând a reuşit, între altele, performanţa de a-i jigni pe evreii americani, fiindcă stau la adăpost, spre deosebire de co-etnicii lor din Israel) a declarat presei că diplomaţia se află în tratative cu încă 10 state pentru a recunoaşte Ierusalimul, nu neaparat şi pentru a-şi reloca ambasadele. Media bine informată se aşteaptă că următoarea, a treia ţară care îşi va muta ambasada va fi Hondurasul, care a votat la ONU în grupul celor nouă, alături de Statele Unite şi Israel, şi unde numărul evangheliştilor este aproximativ egal cu cel din Guatemala.         

Citește și: