Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1708 vizualizări 22 apr 2018

Eu n-aş fi crezut că, la aproape 29 de ani de la apusul comunismului – sau, cel puţin, aşa am crezut unii dintre noi, că ar fi apus – să apară, la Piteşti, trei/patru soţii şi mame disperate de cultul personalităţii, ministrese şi europarlamentare pe deasupra, care să se bucure, plenar, de reapariţia în spaţiul public a penibilului în formele lui cele mai periculoase: manifestaţii bolnăvicioase de sorginte nord-coreeană, organizate cu „sprijinul” unor cadre didactice obediente - terorizate de spectrul repudierii în cazul neadaptării la umilinţă -, prin expunerea copiilor de grădiniţă, clasă pregătitoare sau puţin mai răsăriţi, care să defileze, intrigaţi şi nelămuriţi, în „zbor” de „petale colorate” desprinse din „Simfoniei lalelelor”, recompusă pe ritmuri de fanfară militară.

„E ca la 23 August, mamă! Sau ca la 1 Mai. Da’ mai frumos ca atunci. Că atunci nu făcea Ceauşescu manifestaţie aci, la noi”, remarcă o doamnă în vârstă, din asistenţă, aflată la câţiva paşi de prim-ministru Viorica Dăncilă.

În stradă, pe asfalt, trec prin faţa grupului de tovarăşe, copiii patriei. Crainicul defilării rosteşte apăsat, în microfon, denumirile şcolilor şi grădiniţelor, cu sau fără program prelungit. Cei mai mici poartă pelerine divers colorate (cu precădere, în culorile drapelului naţional, fiind anul Centenar), alţii, mai mărişori, costume de gimnastică sau frumoase ţinute de majorete.

Înaintea fiecărui grup, câte doi micuţi înalţă o pancartă pe care scrie ceva, probabil numele şcolii lor. Anul viitor ar putea sta scris pe astfel de obiecte de propagandă, numele excepţionalilor noştri politicieni.

În acest timp, „trupele” de copii cântă: „Lalele şi viorele/Panseluţe, albăstrele/Trandafiri şi brebenei…”

Şi, deodată, şoc: o micuţă de doi-trei anişori, în costum de gimnastică, se repede în mijlocul unei zone acoperite cu un soi de tartan/bitum/sau ceva, cu capul spre caldarâm. Dumnezeu îi dă gândul cel bun şi se opreşte. Voci de adulţi – educatori, profesori – insistă să-i transmită, totuşi, gândul cel prost: „Hai, dă-te peste cap. Hai!”. Publicul scandează: „Alex, Alex”. Iar copilul, neştiutor, se pune la mintea slugoilor, îşi ia elan şi se dă peste cap, trântindu-şi trupul firav, abia acoperit de sinteticul costumului, de tartan/bitum/sau ceva. Tovarăşele guvernante (de la guvernul României), în faţa cărora se desfăşoară visul urât, zâmbesc impresionate. Viorica Dăncilă, în loc să pipăie coastele micuţei, îi oferă, mecanic, un buchet de narcise desprinse din simfonia lalelelor comuniste.

Absolut jalnic. Necruţător pentru minţile celor care au simţit, cu propriile trupuri şi minţi, nebunia aroganţei ceauşiste. Deconcertant, în perspectivă.

Ce s-a petrecut, la Piteşti, în prezenţa premierului Dăncilă, a miniştrilor Dan şi Gavrilescu, şi a euruparlamentarului Nicolai, este desprins din cartea neagră a istoriei României: „Spectacolul de propagandă, desfăşurat cu ocazia unor evenimente „naţionale”, pe străzi şi stadioane”.

Astfel de parade, la diverse niveluri, au mai fost organizate, în urmă cu luni, săptămâni sau zile, fie de profesori, în prezenţa fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, fie de baronul de Vrancea, Marian Oprişan, în prezenţa lui Liviu Dragnea, cu ocazia tăierilor de panglici. Toate au avut parte de penibilul lor grosolan, dar mai umilitor decât cel de la Piteşti nu mi s-a părut a fi niciunul.

Pentru că, la Piteşti, cei folosiţi pentru distracţia nesăbuită a unor femei/mame/factori de decizie de la vârful puterii au fost copii de câţiva anişori, de această „folosinţă” făcându-se vinovaţi: organizatorii, politicienele, educatorii (primele modele în viaţa acestor copii fără vină) şi, evident, părinţii care şi-au lăsat copiii la îndemâna obedienţei unor adulţi deposedaţi de simţul măsurii.

Vizavi de această manifestare retro-comunistă au luat atitudine, atât filosoful Mihai Şora - printr-o postare pe pagina sa de Facebook, din care am preluat următorul paragraf: „Or, copiii din experimentul lalelelor nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaşte doar încolonarea umilă în faţa unei autorităţi, oricare ar fi acea autoritate. Nu ajunge că ne-au furat ţara, pădurile, oraşele, drumurile, simbolurile şi cuvintele ei! Acum ne fură şi copiii, cu sufletul şi cu mintea lor cu tot. România centenară: de la experimentul Piteşti, la experimentul lalelelor” -, cât şi „Organizaţia Femeilor Liberale”, care „condamnă cu fermitate modul în care PSD-ALDE foloseşte copiii în acţiuni publice menite să aducă bună dispoziţie politicienilor”.

„Vineri 20 aprilie 2018, la Piteşti, în faţa Premierului Viorica Dăncilă, a două doamne ministru şi a altor lideri PSD şi ALDE, copiilor de diferite vârste, începând cu grădiniţă, li s-a cerut să defileze, în cadrul unei parade, cu ocazia festivalului tradiţional al lalelelor din oraş. Prin modul de organizare, evenimentul a amintit de manifestările grandioase prin care aparatul de partid din teritoriu făcea tot posibilul, până la ridicol, să aducă omagii lui Nicolae Ceauşescu şi soţiei sale, în timp ce populaţiei îi era din ce în ce mai greu”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Una peste alta, mi se pare că, deja, trăim, tot mai mult, într-un deja vu, periculos.

Citește și: