Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2588 vizualizări 19 feb 2018

Mai puţini şi mai zgribuliţi din pricina vremii câinoase, protestatarii anti-corupţie s-au adunat şi sâmbătă seara, după Shabbat, să ceară demisia premierului. Duminică dimineaţa urma să explodeze un nou dosar – Cazul 4000.

La nici o săptămână după ce poliţia anticorupţie, departamentul Lahav 433, i-a recomandat Procurorului General punerea sub acuzare a prim ministrului Netanyahu pentru luare de mită, fraudă şi abuz de încredere, în două dosare (Cazul 1000 şi Cazul 2000), au început reţinerile în aşa-numitul Caz 4000, de care opinia publică uitase. În atenţie a stat mai degrabă al treilea dosar, Cazul 3000, în care premierul e, deocamdată, martor. E vorba despre mită în urma cumpărării unor submarine din Germania, banii vehiculaţi pe post de comision fiind de ordinal milioanelor. Fiind însă vorba despre  Germania şi constituind o chestiune de securitate naţională, investigaţiile în Cazul 3000 se desfăşoară aşezat şi cu discreţie.

În Cazul 4000, în care poliţia a emis mandate de reţinere pentru şapte persoane (două dintre acestea fiind apropiaţi ai primului ministru), demersurile se derulau în timp ce, la tribuna Conferinţei de Securitate din München, se desfăşura un adevărat Bibishow (Netanyahu interpela Iranul, agitând o bucată din epava dronei doborâte pe 10 februarie).

După cum se mişcă Lahav 433, foarte curând ne putem aştepta la recomandări către Procurorul General.

Cazul 4000 seamănă, într-un fel, cu Cazul 2000. Şi aici e vorba despre cumpărarea bunăvoinţei media.

Pe scurt, subiectul e gigantul israelian de telecomunicaţii Bezeq şi relaţia penală a acţionarului majoritar al companiei, Shaul Elovitch (aflat printre reţinuţi), cu  premierul Netanyahu, care i-ar fi oferit în timp diverse avantaje pentru a avea o bună imagine, atât el, cât şi soţia Sara, pe foarte popularul portal de  ştiri, “Walla”,  al magnatului. Acelaşi tip de înţelegere îl făcuse şi cu directorul de la cotidianul “Yedioth Ahronoth” (Cazul 2000), dar care la “Walla” a fost şi “onorată”.
Foarte curând urmează ca Netanyahu şi soţia sa (implicată şi ea în relaţiile cu şefii de la Bezeq) să fie audiaţi.

Prim ministrul Israelului se consideră hărţuit şi în această speţă: “O altă investigaţie neîntemeiată, realizată sub presiunea media. Media, a cărei vânătoare de vrăjitoare continuă cu toată forţa. După ce Cazul 1000 şi 2000 s-au răsuflat şi după ce s-a dovedit că nu există un Caz 3000, media a creat o presiune masivă pentru a umfla un nou balon – Cazul 4000, care şi el se va dezumfla”.
 
Premierul nu are încotro decât să se victimizeze şi o face, de destulă vreme, cu mult talent. De data aceasta însă e mai încolţit ca oricând, iar declaraţiile Procurorului General de la sfârşitul săptămânii trecute, în care încredinţa opinia publică de faptul că poliţia anticorupţie Lahav 433 are probe solide în cele două dosare care i-au fost trimise, sunt de natură să îngrijoreze aripa bibiştilor. În rândul lor circula sâmbătă seara (la contramitingul, de susţinere, organizat lângă reşedinţa oficială a lui Netanyahu din Ierusalim) ideea că Bibi a contribuit decisiv la cariera Procurorului General, numindu-l în funcţie, iar acesta nu va muşca mâna care l-a hrănit profesional.

Citește și: