Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
5505 vizualizări 18 ian 2015

De la 1 octombrie 2013, când a început planul de strângere a câinilor fără stăpân din Bucureşti, şi până acum, au fost adunaţi de pe străzi 51 200 de maidanezi,  23 000 au fost daţi spre adopţie şi 30 000 au fost eutanasiaţi, potrivit Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA). Doar 4000 de animale se mai plimbă  în libertate, jubilează coordonatorul de proiect din partea instituţiei, Răzvan Băncescu, anunţând că planul la curăţarea Capitalei de maidanezi a fost realizat cu două luni înainte de data limită.

Aşadar, a fost un an greu, dar plin de satisfacţii pentru ASPA. Hingherii proprii şi mercenarii au lucrat zi şi noapte, înfruntând cu laţul şi băţul ostilitatea iubitorilor de animale. Dl Băncescu însuşi a intrat cu maşina pe câmpul de luptă şi a băgat câţiva ONG-işti curioşi în spital, luându-se cu ceilalţi la bătaie. Nu l-au putut opri nici măcar judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, care, în vara anului trecut, au suspendat hotărârea de Guvern privind normele de aplicare a OUG nr. 155/2001 ce stabilieşte modalitatea de gestionare a câinilor fără stăpân. „Mergem înainte!”, a decretat Băncescu, care atunci era cu planul cam la jumătate. Şi a continuat: 203 de exemplare prinse şi 119 ucise în fiecare zi lucrătoare. Iar municipalitatea i-a oferit pentru această distracţie un buget de 33 600 000 de lei.

Domnul Băncescu - despre care, lipsindu-i CV-ul, precum şi declaraţiile de avere şi de interese, se ştie doar că a lucrat la clinica privată a primarului Sorin Oprescu şi, după un stagiu foarte scurt de controlor RATB, a fost pus de edil să managerizeze câinii – se află demult în conflict cu asociaţiile de protecţie a animalelor. Unele dintre ele, precum Vier Pfoten, au reuşit să-i pună piedici în justiţie, altele au monitorizat şi au reclamat ASPA pentru presupuse abateri. În gherila urbană şi juridică, părţile s-au implicat agresiv, uneori contondent, dar nu s-au folosit până acum mijloace mârşave. La conferinţa de presă la care şi-a prezentat  bilanţul, managerul Băncescu a scos însă artileria murdară, trimiţând salve de abjecţii în ONG-urile care-l sâcâie, în încercarea de a stârni ura oamenilor împotriva lor şi de a terfeli ideea de asociaţie neguvernamentală, în general. Domnul acesta care, după cum sare să-mpartă pumni, s-ar potrivi pe post de gorilă la uşa unui stabliment nu s-a sfiit să proiecteze imagini în care oamenii fac sex cu câini şi să le prezinte drept „dovezi” în sprijinul afirmaţiei sale că 90 la sută din câinii exportaţi de ONG-urile româneşti sunt folosiţi în bordelurile pentru zoofili din Germania şi Olanda, precum şi la diverse experimente. Evident, n-avea cum să ştie dacă în poză era chiar „Azorel de pe strada Lăcătuşului nr. 5”, însă probele adevărate nu îl interesează, cât timp are instinctul său de copoi de moravuri. Ceea ce îl preocupă, de fapt, pe dirijorul hingherilor este efectul acestei pseudo demonstraţii, el fiind sigur că nimic nu este mai devastator pentru imaginea cuiva decât asocierea cu acte oribile, deviante. Şi, ca să îngroaşe portretele ONG-urilor monştri, declară că acestea au structuri mafiote şi doresc repopularea oraşului cu maidanezi, ca să câştige în continuare bani. Capitala, aşadar, are un singur erou pozitiv – domnia sa -, asociaţiile furându-i nişte mii de maidanezi de sub nas şi prejudiciindu-i pe hingherii particulari – care or fi aceia – cu 219 lei pe animal salvat.

În toată această poveste despre oameni şi câini, dl Răzvan Băncescu, deşi nu arată, este singurul reprezentant al statului. Îndrăznesc să cred că rolul lui la ASPA nu era acela de a lichida în cel mai scurt timp, ci de a salva cât mai multe animale, colaborând pentru asta cu cetăţenii şi asociaţiile. De asemenea, încă mai cred  că oficialii nu debitează enormităţi, ca toţi idioţii, ci sunt moderaţi în aprecieri şi responsabili pentru vorbele şi faptele lor. Totodată, fiind plătit din banii contribuabililor  şi având post de şef, cred că aceştia au dreptul să afle ce salariu i-a dat primăria, ce avere are şi cu ce interese cochetează. Faptul că a omorât 30 000 de câini pe bandă rulantă nu poate constitui un titlu de glorie, dar dl Băncescu mai are un pic şi îşi ridică statuie în faţa Asociaţiei „Cuţu Cuţu”. Şi, spre marea sa satisfacţie,  nu va mai fi niciun maidanez să se uşureze pe ea.  

Citește și: