Sorina Ionaşc
Sorina Ionaşc
23970 vizualizări 9 iul 2015

Dacă v-aţi întrebat vreodată ce vrea să spună premierul încă interimar Gabriel Oprea prin ”interesul naţional”, iată că aţi aflat miercuri, după ce a dat ordonanţa care majorează considerabil salariile demnitarilor. În ultima lui zi în fruntea Guvernului, ”domnul general”  ne-a demonstrat, sec, că interesul naţional este egal cu privilegii pentru demnitari. Iar acest lucru este posibil datorită taxelor pe care tu le plăteşti. Exact cum spune şi spotul ANAF. Banii vin de la tine, contribuabilul, iar atunci când achiţi taxele fiscale corect, sunt bani pentru toate. Pentru toate pensiile speciale şi pentru toate salariile dublate ale demnitarilor. Da, România şi interesul naţional chiar funcţionează cu taxe letale.

Pe final de sesiune, parlamentarii au reinstituit o serie de majorări de venituri, precum pensiile speciale pentru parlamentari, apoi pentru funcţionarii publici parlamentari, pentru diplomaţi şi pentru militari. Acum, dacă deputaţii şi senatorii vor beneficia de indemnizaţii speciale, de ce n-ar fi în regulă să majoreze şi salariile demnitarilor?

Nu este în regulă, în primul rând, pentru că premierul încă interimar, Gabriel Oprea, n-a aşteptat, de exemplu, noua lege a salarizării, care este în lucru. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat săptămâna trecută că, în vara lui 2015, va fi modificată grila de salarizare, urmând ca preşedintele României, premierul, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, dar şi şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să aibă şi ei salariile mărite. Ei bine, premierul interimar Gabriel Oprea şi-a zis, probabil, că e prea lungă vara să aştepte o nouă lege a salarizării, apoi să treacă de Parlament şi, la final, să fie promulgată, aşa că a furat startul dând o ordonanţă. Actul normativ ar urma să intre în vigoare chiar din august, adică mult mai repede decât o lege, dată, chiar şi de o majoritate îndoielnică.

Dar de ce atâta grabă? Chiar era o urgenţă? De ce nu puteau să mai aştepte câteva luni şi să majoreze toate salariile în acelaşi timp, fără ca anumite categorii de persoane să fie şi mai privilegiate?

O a doua problemă ar fi procentul cu care sunt majorate salariile lor. “Pe surse” a ieşit informaţia că un preşedinte şi un premier ar urma să câştige, din august, 15.108 lei net, în condiţiile în care acum au o leafă de 6.700 lei preşedintele, respectiv 6.100 lei premierul. Adică un salariu mărit cu  aproximativ 130%.  Saltul este uriaş, chiar şi pentru demnitari, mai ales că în cazul bugetarilor, după noua lege a salarizării, ar fi vorba de o creştere de 30%.

A treia problemă, şi poate cea mai importantă, este cea legată de oportunitate. Sunt perfect de acord ca demnitarii să aibă salarii mult mai mari, e jenant ca un preşedinte, de exemplu, să câştige puţin peste 1.000 de euro. Dar oare chiar era momentul să se treacă direct la beneficii?

Au fost rezolvate toate problemele din ţara asta, încât să vină guvernanţii să spună gata, ne premiem pentru buna guvernare? A fost reformat sistemul de sănătate? Sistemul de educaţie? Sunt medicii sau profesorii răsplătiţi aşa cum trebuie şi lucrează în condiţii decente? Avem toată infrastructura necesară, avem autostrăzile sau măcar drumurile expres promise? Avem Comarnic-Braşov? A fost rezolvată problema birocraţiei stupide, astfel încât un cetăţean să nu mai fie plimbat între trei ghişee pentru o simplă hârtie? Există asfalt şi canalizare peste tot în România? Nu şi mai este mult până acolo.

Pentru că treaba bună, în România lor, începe cu privilegiile şi abia apoi cu rezultatele. Poate domnul Gabriel Oprea ar fi trebuit să vină cu altă soluţie. Proiectul de suflet al UNPR, cel referitor la taxarea marilor averi ar fi fost un pas mult mai inspirat şi mai util interesului naţional clamat de premierul interimar.

Altfel, spotul ANAF difuzat cu frecvenţă uimitoare pare doar o glumă proastă. Atunci când îţi acorzi beneficii pe bandă rulantă şi atât, nu poţi să nu simţi ironia cu care îşi fac reclamă. ”Toate aceste lucruri sunt posibile datorită taxelor pe care tu le plăteşti, iar ANAF le colectează. Distribuţia lor este stabilită de guvernul României şi aprobată de Parlament, dar banii vin de la tine, contribuabilul.  Iar când tu îţi achiţi taxele fiscale corect, sunt bani pentru toate. Eşti un bun român, România funcţionează cu taxe letale”. Adică pensiile speciale, salariile dublate şi toate beneficiile vin chiar de la noi, cei care ne plătim impozitele la stat, cei care facem ture între patru ghişee cu o fişă fiscală în mână, cei care ne operăm în spitalele din România funcţionale cu şpăgi, venite la pachet cu condiţii mizere de internare şi cei care ne trimitem copiii la şcoală, unde manualele fie lipsesc, fie sunt învechite.

 

„Extrema URGENŢĂ” la Guvern: care este motivul celei mai scandaloase decizii din scurtul mandat de premier al lui Gabriel Oprea? ------> http://goo.gl/xcJ2doDistribuiţi această informaţie!

Posted by Gandul on 9 Iulie 2015


 

Citește și: