Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
12900 vizualizări 9 nov 2014

PRIMARUL (punându-şi, în grabă, eşarfa tricoloră, luat ca din oală, emoţionat şi servil): Permiteţi să mă prezint: sunt primarul de cinci mandate consecutive fără întrerupere, Gogu Alenei. La dispoziţia dumneavoastră! Este o zi istorică, în mica dar frumoasa noastră localitate, ca să avem vizita la aşa personalităţi de valoare… Ordonaţi să organizăm un miting comun sau…?
PONTA: Un miting comun?! Cum să…
PRIMARUL: Aveţi perfectă dreptate! Am zis şi io să înviem niţel Useleul, în pregătirea turului II… (Se miră şi el): Cum să amestecăm stânga cu dreapta?! Nu se face! Oamenii sunt pregătiţi, începem cu mitingul pentru dumneavoastră. Pe urmă, se odihnesc fiii comunei un sfert de ceas, cât se schimbă pancartele, şi efectuăm mintingul pentru domnu’ Klaus. Mă ocup personal! Până atunci, cu permisiunea dumneavoastră, aş vrea să schimbăm câteva idei…
PONTA (se joacă cu o legătură de chei): Aţi primit ce v-am trimis?
PRIMARUL: Oarecum, să trăiţi!
PONTA: Cum oarecum?
PRIMARUL: În sensul că n-a ajuns la toată lumea. Ca şi dumneavoastră, în Capitală, nici noi nu mai ştim câţi suntem… Domnu Klaus, făceţi-vă comod. Să ştiţi că la toţi din comună ne-a plăcut cum aţi zis dumnevoastră că "fapte, nu vorbe". Ca să fim mai precişi: ce ne daţi?
IOHANNIS: Vreau ca şi dumneavoastră, aici, la Votăuţi, să primiţi ce primesc fermierii germani: rezultate pe măsura muncii...
PONTA: Domnule Iohannis, nu mai veniţi în faţa românilor cu promisiuni deşănţate! Cetăţenii din această comună au nevoie de lucruri esenţiale: uliţe, dispensare, stadioane, universităţi, autostrăzi, bazine olimpice. (Către primar): După întrunire, toţi cei care se ostenesc să iasă până la poartă vor primi o găină.
PRIMARUL (răspunde la telefonul care sună, ascultă, închide): Un consilier local vă întreabă dacă găina e jumulită.
PONTA: Dacă nu este, tot Ministerul Agriculturii va pleca astăzi acasă!
PRIMARUL: Nu ne-aţi dezamăgit niciodată, domnule preşedinte.
IOHANNIS: Venind încoace dinspre Ardeal, am observat multe terenuri nelucrate. Sunt neclarităţi în regimul proprietăţii?
PRIMARUL: Da, domnu’ Klaus. Mai ales pe întuneric, nu se mai înţelege nimic. Au furat şi de la şeful de post; două scroafe de treij de kile, grase, roz - mândria comunei. Dimineaţă, le-am făcut la toţi testul cu friptograful şi i-am prins.
IOHANNIS: Cu ce le-aţi făcut?
PRIMARUL: Cu friptograful. Îi mai zice ”testul sătulului”: le pun în faţă o ceafă de porc şi văd care nu muşcă. Care nu muşcă, înseamnă c-a mâncat. "Păi, de unde ai avut tu să mănânci, mă?"…
PONTA (impacientat): Să trecem…
PRIMARUL: Mi-am permis să-i explic anumite chestiuni lui domnu’ Klaus, fincă dânsul nu este român.
IOHANNIS: Ba sunt foarte român.
PRIMARUL: Nu vă contrazic, că nu se ştie niciodată. (Lui Ponta, justificându-se): Mă scuzaţi, vă grăbiţi, dar am vrut să vă expun o serie de aspecte ale problemei: problema e că oamenii nu mai au de un' să fure!
PONTA: Aici eu am venit cu soluţii şi cu experienţa a peste doi ani de guvernare. Ţara este bogată, iar lângă mine sunt oameni instruiţi, talentaţi, ortodocşi de-ai noştri. Exact în aceste momente, echipele  vicepremierului Dragnea umblă din casă în casă, aici la Votăuţi, la Urna, la Găleata, la Pomana şi fac o evaluare. Oricine va depune efortul de a ieşi puţin pe prispă va primi o şapcă îmblănită!
IOHANNIS: Ce nu înţeleg eu este de ce ar fi un efort să ieşi pe prispă...
PRIMARUL: Pentru că sunt bolnavi, domnu’ Klaus! Uitaţi, jumate din satul Găleata suferă de sapism: cum văd ceva cu coadă - sapă, greblă, cazma, coasă - îi apucă o slăbiciune, aşa, din ligamentele creierului, şi cad la pat trei zile. Şi asta nu-i nimic. Toată populaţia din satul Pomana e internată în cârciumă, de la europarlamentare. Abia aşteptam să veniţi, domnu' preşedinte Ponta, că poate le daţi ceva să iasă.(Lui Klaus Iohannis): Domnu’ Klaus, avem în sat la Urna o crescătorie de pui disponibili, o mândreţe! La trei-patru luni, crescuţi ecologic la sol, care nu zice încă Mutăr şi Fatăr. (Făcându-i cu ochiul, complice): Vă facem un preţ bun...
IOHANNIS (jignit): Domnule... (se sufocă) Un atac mizerabil!  Eu nu cumpăr copii, domnule!
PRIMARUL: Păcatul dumneavoastră să fie. Nu vă mai întâlniţi cu aşa ocazie... (Lui Victor Ponta, privind fix legătura de chei pe care acesta le învârte în mână): Domnule preşedinte, cu durere în suflet, am necesita şi noi prima casă...
PONTA (scoţând o cheie de pe legătură şi aruncându-i-o): Altceva? Nu te sfii, spune cât sunt aici. Iată, am aici şi cheia (scoate încă o cheie şi i-o aruncă) de la tractorul care se va produce aici, la viitoarea fabrică din Votăuţi.
PRIMARUL: Şi, dacă se poate să ne daţi şi cheia de la primul autobuz şcolar, dacă îmi este îngăduit, ca să mă exprim astfel...
PONTA (mai scoate o cheie şi i-o aruncă): Dar şcoală aveţi?
PRIMARUL: Momentan nu încă. Vă foarte mulţumim! (Lui Klaus Iohannis): Domnu Klaus, mergeţi liniştit acasă, mitingul e ca şi organizat. Ca să nu vă întrerupem când tăceţi, nu vă mai deranjăm - îl ţinem cu succes fără dumneavoastră. 


  

Citește și: