Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2886 vizualizări 23 oct 2017

Omul acesta, Varujan Vosganian, poetul, a devenit demn de tot respectul nostru. Eu unul sunt, eufemistic vorbind, foarte-foarte uimit. Un om aşa de sincer şi de corect…

Astăzi, la vreo trei săptămâni de la apariţia în reţea a inegalabilei sale analize economice, în legătură/vizavi de activitatea evazionistă a găinii ouătoare, care nu-şi declară producţia la fisc, şi „văduveşte bugetul de venituri”, autorul a declarat pentru A3: „Idioţenia cu impozitarea coteţelor şi a găinilor a fost o invenţie a presei. Eu nu am scris aşa ceva pe Facebook”.

Bine! Pentru cine n-a apucat să vadă găinaţul înainte de a fi ras de pe perete, iată, mai la vale, textul!

„Punguţa cu doi bani...

Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduveşte” bugetul de cincizeci de bani! Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe.

În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban. La fel în ce priveşte roşiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, coteţele, brazdele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite. Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pieţele ţărăneşti.

Locuitorii din Danemarca, Franţa şi din alte ţări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte şi nici nu amestecă în ceaun roşiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”.

OK. Să mai presupunem că n-am înţeles exact-exact ceea ce ne-a demonstrat deputatul Vosganian, atât de clar, în postarea cu pricina, după cum, chiar el ne bătea obrazul, a doua zi de la eveniment: „Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei româneşti, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relaţiilor de piaţă. Consecinţele sunt vizibile pentru o ţară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat şi oraş sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez coteţele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înţeles. Cred, însă, că am fost prea... abstract. Reacţiile pe care le-am primit arată că şi la nivelul mentalităţilor mai avem mult autoconsum”.

Din păcate, autorul nu precizează, nici în abstract, nici în afara lui, în ce privinţă a încercat să se facă mai bine înţeles - în privinţa numărului de găini trăitoare la sat, în comparaţie cu suratele zburătăcite spre oraş; în legătură cu numărul de ouă cu bănuţ, ajunse în tigaie, cuantum care văduveşte bugetul consolidat al bănuţilor ouălor fecundate, alterând, în consecinţă, PIB-ul pe cap de găină zăpăcită, sau ce?

În consecinţă, eu personal nu am înţeles, nici acum, în ce fel a inventat presa „această idioţenie”, trimiterea textului în discuţie către „bugetul văduvit” fiind limpede ca un ou fiert-moale.

De fapt, Varujan Vosganian încearcă să ne aburească şi pe noi, ca pe Dumnezeu, în Parlament, explicându-ne că nu a articulat, niciunde, în clar, sintagma „nevoia impozitării coteţelor”, această fiind doar o „concluzie idioată a presei”, el susţinând doar aşa, de amorul artei „economiei politice” şi fără nici un apropo, că „autoconsumul văduveşte bugetul de venituri”.

Fapt dovedit şi de postarea săptămânii trecute, tot pe pagină a sa de Facebook: „Oul lui Vosganian”, atunci când e corect înţeles, câştigă adepţi. Cursdeguvernare.ro: „Economia neobservată este oficial recunoscută, din date INS, la 22,1% din PIB. În cifre, asta înseamnă aproape 17 miliarde euro.(...) Regăsim aici celebrul ”ou” al lui Varujan Vosganian, deputat ALDE, care în plină dezbatere legată de utilitatea split TVA trăgea semnalul de alarmă în chestiunea autoconsumului. Ca principiu, corect, autoconsumul văduveşte bugetul de venituri”.

Deci, a zis sau n-a zis idioţenia?!

Altfel, mie, întotdeauna, mi-au plăcut oamenii care au curajul răspunderii.

Citește și: