Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
11263 vizualizări 4 oct 2014

N-ar fi prima oară când preşedintele Stratfor susţine cu acelaşi farmec idei contradictorii. Într-o analiză publicată în februarie, Friedman argumenta că celebra ”Fuck the EU” (care i-a scăpat subsecretarului american într-o convorbire telefonică cu ambasadorul USA în Ucraina) este ”un indicator adiţional al gândirii strategice americane”. De ce n-ar trebui băgată în seamă acum Victoria Nuland, când  - într-o dezbatere publică - a exprimat punctul de vedere al ţării sale?

Răspunsul e simplu: pentru că îl atacă dur pe premierul Viktor Orban, faţă de care George Friedman nu doar că nu şi-a ascuns simpatia, dar al cărui iliberalism a căutat să-l justifice politico-istoric. Susţinere lui Friedman pentru Orban e direct proporţională cu euroscepticismul său militant.
De când se plimbă pe malurile Dâmboviţei, George Friedman s-a contaminat de paralogismele propagandiştilor PSD. Când suntem criticaţi, întrebarea nu e ”de ce”, ci ”cine e” (madam Nuland, în cazul nostru).

Dacă premierului Ponta, colecţionar de poze cu Obama şi de  binecuvântări transatlantice, îi convine poziţia negaţionistă (subsecretarul de stat nu vorbeşte despre România, ci exclusiv despre Ungaria), iată cum bate câmpii cunoscutul geostrateg: ”Văd în această declaraţie o poziţie nerezonabilă a doamnei Nuland. Trebuie să faceţi eforturi ca să ajungeţi la nivelul la care sunt Statele Unite, dar doamna Nuland uită des corupţia din Statele Unite. Faptul că, de multe ori şi în multe locuri din SUA, oamenii de afaceri sunt corupţi. Deci, sugerez, deoarece nu fac parte din guvern, să uităm ce are de zis doamna Nuland şi să ne concentrăm pe următorii paşi pe care România trebuie să-i facă”.

George Friedman nu are interesul să se ridice dincolo de mentalitatea unui postac plătit. Fireşte că şi americanii au corupţii lor, dar în România corupţia a devenit o problemă de siguranţă naţională. Corupţii lor, oricât de iscusiţi ar fi, nu subminează democraţia.

”Să uităm ce are de zis doamna Nuland”, ne îndemnă Friedman. Să uităm chiar şi faptul că Victoria Nuland nu exprimă o năzărire proprie, ci poziţia Departamentului de Stat. Propun, în schimb,  să ne aducem aminte ce a avut de zis preşedintele Stratfor la Bucureşti, în mai anul trecut: ”Trebuie să alcătuiţi o iniţiativă regională. Este o iluzie optică impresia că UE sau NATO vor avea grijă de România, care este un stat suveran şi trebuie să îşi asume răspunderea pentru viitorul politic. Trebuie să vă asumaţi problema suveranităţii şi să o plătiţi”.

Citește și: