Andru Nenciu
Andru Nenciu
1334 vizualizări 31 iul 2017

Care sunt consecinţele deciziei lui Becali?

1. Un scaun neînsemnat de pe Naţional Arena a fost ocupat duminică seara de Alibec. De sub un cozoroc de jucător de baseball, numărul 7 a privit impasibil atacul bont al roş-albaştrilor din prima repriză. Nu şi-a luat singur concediu, ci a fost trimis acolo. Dacă ar fi refuzat să intre pe teren ca urmare a hotărârii lui George Becali, exigentul patron ar fi avut grijă ca pe scările stadionului să facă precizările de rigoare în privinţa eventualei revolte a constănţeanului. Nu a dus discuţia spre aşa ceva. Varianta cu "Alibec accidentat" avansată de conducerea FCSB? Nici Doru Octavian Dumitru, în cea mai proastă seară a lui de la Sala Palatului, n-ar fi dat dovadă de un umor mai trist. Unica explicaţie a prezenţei lui Alibec în tribună? Becali i-a arătat pisica.

2. Puterea de decizie a lui Nicolae Dică scade simţitor. Şi, implicit, credibilitatea şi autoritatea lui în faţa băieţilor în roşu şi albastru. Fostul număr 10 a devenit şi mai expus. În faţa propriilor jucători, dar şi în faţa fanilor FCSB-ului. Că tu l-ai învestit printr-o înţelegere tacită cu antrenorii pe Alibec căpitan e una. Dar ca să te baţi cu pumnii în piept, înaintea unui meci cu Plzen pentru intrarea în play-off-ul Ligii Campionilor, arăţi că vrei să le dai la gioale tuturor. Diversiunile lui George Becali în privinţa libertăţii pe care o au X, Y sau Z la clubul său sunt doar basme. La FCSB e dictatură. Iar dictatura e o boală gravă, degeneratoare, fără leac.

3. Ce va face Alibec? Atacantul campion cu Astra nu se poate schimba. Omul nu joacă teatru, ar fi cel mai prost actor. El a devenit căpitan la FCSB prin calităţile sale. Calităţi care-l transformă într-un fotbalist care aduce aminte prin execuţii şi finalizări de foşti mari atacanţi ai Stelei şi ai României. Nu a primit bucata de stofă pentru veleităţile sale de lider, de negociator sau de gentlemen în teren. Legitimaţia de fotbalist cu f mare l-a transformat în căpitan. Atunci când îl treci pe şinele unui montagne-russe nu te aştepta să scoţi ceva mai bun, poţi doar să-i reduci încrederea în el. Şi FCSB n-are nevoie de aşa ceva.

Mâine e luni. Şi FCSB ar putea să iasă la antrenament cu alt căpitan. Pintilii a vrut să centreze pe final de primă repriză şi a raşchetat mingea ca un începător. Şi i-a mai şi reproşat pe un ton lătrat ceva lui Kovacs Istvan. Poimâine e marţi. Miercuri e meciul cu Plzen. În ritmul ăsta, FCSB n-are jucători câţi căpitani ar numi George Becali. Şi, oricum, nimeni nu e căpitan demn de Becali. Banderola o poartă doar el.

P.S. Pintilii a luat galben în meciul cu CS U pentru proteste. În trecut, în Ghencea, alţi căpitani, dincolo de trăsăturile care-i transformau în idoli cărora fanii le-ar fi sărutat şi picioarele, au scuipat, au accidentat sau şi-au lăsat sângele pe geamuri şi amprenta pumnilor prin uşi. Banderola le-a rămas tot pe braţ. 

Andru Nenciu este Redactor-şef al ProSport

Citește și: