Ramona LOZNIANU
Ramona LOZNIANU
9033 vizualizări 11 iul 2014

După Revoluţie, în România au fost construite cinci biserici la fiecare şcoală nouă. Acest fapt spune multe despre influenţa pe care Biserica o are în societatea românească. În ultimii ani, Gândul a surprins şi a radiografiat îndeaproape relaţia dintre români şi Biserică (în special BOR) şi felul în care ea a evoluat. Vă propunem o selecţie a celor mai interesante şi apreciate articole pe această temă apărute în Gândul.

Aşadar, cinci biserici la fiecare şcoală nouă construită – într-un singur sat există nu mai puţin de 29 de biserici - şi 32 de milioane de euro strânşi până în prezent pentru Construcţia Catedralei Neamului. Iata numai două aspecte din care se naşte principală controversă legată de Biserică: averea şi afacerile acestei instituţii pe care niciun Guvern,  indiferent de culoarea politică, nu vrea să le scoată la lumină şi să le impoziteze, şi pe care o finanţează în detrimentul altor proiecte importante. Motivul este simplu: Biserica a fost văzută întotdeauna de stat ca o sursă de voturi. Deşi Biserica susţine că nu face politică, orice Guvern aşteaptă de la preoţi participare activă în campaniile electorale.

Citiţi o serie de materiale dedicate practicilor reprezentanţilor Bisericii: de la iniţiativele Patriarhiei, ca de pildă realizarea unei hărţi a tuturor moaştelor din România sau adaptarea unor rugăciuni prin care s-a oficializat binecuvântarea maşinilor, până la obiceiurile întâlnite în aproape fiecare biserică, cum sunt tarifele percepute la nunţi, botezuri sau înmormântări sau plata acatistelor chiar şi online, un mediu care le permite viitorilor preoţi să-şi găsească uneori şi soţia necesară pentru a fi hirotonisiţi.

Iată în continuare 10 articole care ar putea explica, măcar în parte, o realitate surprinsă de sondajele de opinie: încrederea românilor în Biserică a scăzut de la peste 90% imediat după Revoluţie la 60% în prezent.

Citește și: