Gandul.info
Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
3636 vizualizări 19 iun 2017

De la câştigarea ultimelor alegeri parlamentare am suprapus simbolic şi faustic Piaţa Victoriei #Rezist cu Piaţa Universităţii din 1990, acestea fiind cele două momente arc în timp ale celei mai mari antipaptii politice din istoria post decembristă a politicii româneşti. De la devastarea universităţilor bucureştene de către minerii chemaţi de fondatorul FSN, Ion Iliescu, din iunie 1990, până la "noaptea ca hoţii" a OUG 13, PSD a devenit, pentru partea provestică a României, partidul "păcatului originar al democraţiei".

Când cei mai instruiţi membri formali ai societăţii civile, intelectualii, au devenit treptat şi organic cei mai mari duşmani din ultimii 25 de ani ai acestui partid, atunci partidul are o problemă mai mare decât toate problemele sale intestine, care cel mai probabil se va deconta în următoarele alegeri, aşa cum invazia traumatizantă a Pieţei Universităţii, soldată cu şapte morţi şi câteva sute de răniţi, s-a decontat în votul negativ al alegerilor din 1996. 

Deranjul fără precedent din istoria PSD este nu numai un neinspirat "manajement" al partidului, dar şi un "pattern" în ceea ce cred că este adevăratul război civil al României: Partid versus Securitate. 

Dragnea mărturisea la cald, zilele trecute, că Grupul de la Cluj, cel mai apropiat grup de partid de mediul "intelligence", i-ar spus că, dacă ar fi consultat mai profund membrii acestui grup, atunci ar fi putut afla că Sorin Grindeanu nu este unul dintre cei despre care poţi spune că au numai partidul in cuget şi-n simţiri. Şi tot Dragnea spunea cu entuziasm de stat şi de partid la instalarea guvernului său(28 decembrie 2016):  

"Am găsit o soluţie cu Sorin Grindeanu, un coleg loial programului de guvernare şi partidului, care nu merge la Palatul Victoria să-şi creeze un pol de putere”.

La instalarea celui mai anonim guvern din toate cele cronologic existente, cineva din mediul de informaţii mi-a spus: "nu prinde un an şi jumătate acest guvern". Deunăzi, fostul meu coleg de birou de investigaţii de la Caţavencu, excepţionalul ziarist de investigaţii, Cornel Ivanciuc, spunea despre fostul membru al comisiei parlamentare de control al SRI şi fost ministru al Comunicaţiilor(fief tradiţional al miniştrilor cu şcoala siguranţei naţionale), Sorin Grindeanu: "În urmă cu două săptămâni mi s-a confirmat de la Timişoara, dintr-un mediu foarte solid şi informat, că Sorin Grindeanu este ofiţer acoperit". 

Personal, nu cred că Dragnea nu bănuia de dubla comandă a lui Grindeanu sau a altor membri ai partidului său, dar şpriţurile dIn buncăre cu serviciile l-au convins demult în "inţelepciunea sa" din spatele uşilor inchise, să cedeze o halcă de putere şi sistemului de forţă sub acoperire pentru a satisface împăciuitor setea antropică de control a serviciilor. 

Bunăoară, avem o încăierare "intraregnus" în interiorul Sistemului. Sistemul, pentru cine nu ştie încă ce conţine, este compus din ofiţeri din serviciile de informaţii, ofiţerii acoperiţi din politică şi administraţie, politicieni, oameni de afaceri dependenţi de contracte cu statul, magistraţi, procurori şi jurnalişti sub acoperire.

Acum, "pe corectelea", dar şi pe tărâmul oricărei democraţii parlamentare europene, un guvern care nu mai are sprijin politic trebuie să plece. 

Moralmente, la mai toţi intelectualii şi opozanţii politici orbiţi de ura contra partidului care i-a umilit ireversibil în ultimii 25 de ani există  două "curente de gândire": 1. Votul pentru căderea oricărui guvern PSD este un act patriotic şi  2. Rezistenţa lui Grindeanu şi căderea moţiunii este un obstacol împotriva penalului Dragnea şi trebuie cultivat pentru ca PSD-ul să se autodistrugă şi pentru ca poziţia lui Dragnea să se şubrezească.

O a treia poziţie, cea a neutralităţii de tip "nu e al meu, nu mă bag", aşa cum o clamează şi justifică PMP-ul celui care a dat semnalul de luptă prin orice fel de mijloace legale sau ilegale împotriva PSD-ului, este abstinenţa la votul moţiunii, pe motiv că este o răfuială între găştile PSD, în care partidul nu are motive să se bage. 

O a patra opinie despre căderea guvernului subversiv "care a ocupat Palatul Victoria" este că nu poţi încuraja amestecul neconstituţional al serviciilor secrete în actul politic de guvernare şi parlamentar şi că eşecul acestei mini lovituri de stat este eşecul poliţiei politice. Aparent toţi au dreptate. 

Dar intrebarea rămâne: 

Votul împotriva guvernului Grindeanu nu este oare un vot conform unei reguli de bază a democraţiei şi împotriva unui tip de încercare ilegitimă de a guverna fără sprijin politic sau este un vot moral şi revoluţionar împotriva celui mai detestat lider al partidului de guvernământ de la Adrian Năstae încoace!? 

 

 

Citește și: