Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1802 vizualizări 8 iun 2017

Pentru că n-a tăcut când a avut ocazia – ba, chiar a vorbit, şi încă de două ori, împotriva omului-Firea, avocatul, inclusiv după ce ”Daddy” Dragnea i-ar fi zis să-ţi ţină gura că e de rău – situaţia premierului s-a agravat galopant.

Firea l-a făcut „şi-mai-rău-decât-tehnocrat”, ceea ce constituie un adevărat vot de blam, câtă vreme aprecierea vine de pe linia Voluntari-Afumaţi, Dragnea i-a transmis, la tv, că nimic nu e imposibil în ceea ce-l priveşte, totul depinzând de evaluarea actului de guvernare, iar un pesedist a apreciat, la ochi, că în partid sunt câţiva oameni care îi pot lua locul lui Grindeanu la şefia guvernului, imediat-imediat. Urmează o voce, de la talpă, care ne va anunţa că, după Chirica de la Iaşi, Grindeanu de la Timişoara e al doilea acoperit din PSD – ceea ce n-ar fi exclus, întrucât prea a devenit arogant.

Mai mult, 99 la sută din masa anonimă a guvernului PSD (căci nu-i mai putem spune „Grindeanu”), cică ar fi părăsit Victoria şi stă înghesuită prin anticamera lui Daddy, de la Parlament, într-o continuă şedinţă de guvern. Evident, în absenţa şefului de drept al executivului.

„Dar de ce vorbim de alt Guvern? Noi încercăm foarte mult să ţinem cu acest Guvern”,  a spus şeful Camerei Deputaţilor, şi premier al executivului din anticameră, în acelaşi timp, răspunzând astfel unei întrebări despre remaniere. „Dar guvernul ţine la Daddy?” - s-a ridicat, spontan, întrebarea? „Eu cred că da. 99 la sută din Guvern ţine cu mine. De câteva luni de zile e tot prin anticameră pe aici”, devenind, practic, „Guvernul meu – 2”.

Ei bine, toate acestea nu numai că nu l-au descurajat pe „premierul-fost-marionetă”, Grindeanu, ba chiar l-au îndârjit, făcându-l, parcă, şi mai coerent, cumva. A devenit şi mai puţin sincopat în exprimare, mai lin, mai puţin răvăşit, dovedindu-şi noua îndrăzneală inclusiv atunci când, întrebat de ce nu-i iese programul de guvernare, omul a răspuns limpede, curajos, „Hâmm-Hâc”, „Îmm”…

Dar asta a fost nimic - antreul, aperitivul, cum s-ar spune, din moment ce reprezentaţia de gală a avut loc abia astăzi, la matineu, în Parlament, la votul Legii salarizării unitare, când, pur şi simplu, premierul n-a venit să-şi asume legea Craiolguţei. Ba, mai mult, "l-a deturnat" şi pe şeful Finanţelor, care nici el n-a venit să-şi asume legea ministrului Muncii.

Oamenii ăştia doi, Grindeanu şi finanţistul, singurii care au înţeles probabil consecinţele adoptării legii, dar care, ce să vezi, chiar ei ar fi trebuit să-şi asume consecinţele-şoc, au ignorat chemarea la sinucidere colectivă a liderului, pe care l-au lăsat să-şi asume, plenar, succesul, de vreme ce a tot spus că, de fapt, el este creatorul programului de guvernare, liderul absolut, recte adevăratul premier.

Care a spus după vot:

„Da, într-adevăr, este o problemă că azi ministrul de Finanţe nu a venit în Parlament să susţină legea, cu toate că avea timp. (…) Şi premierul Grindeanu ar fi trebuit să fie aici. (…) N-a fost o poziţie foarte confortabilă pentru mine şi pentru colegii mei faptul că ministrul de Finanţe azi nu a fost prezent să spună ceea ce nouă ne-a spus în permanenţă, şi anume faptul că această lege este sustenabilă. Eu, personal, nu am nevoie de această garanţie pentru că noi nu am făcut legea în parcul Cişmigiu şi acum încercăm să căutăm bani”.        

Eu, personal, însă, înţeleg de ce oamenii arătaţi cu degetul n-au fost în plen: ministrul Ştefan a refuzat să-şi asume consecinţele unei legi despre care specialiştii şi sindicaliştii, reprezentanţi ai beneficiarilor, spun că este o calamitate - plecarea sa la Paris fiind doar un alibi rezonabil -, iar Grindeanu a lipsit pentru că, oricum, n-ar fi avut voie să vorbească.

În schimb, am o întrebare: „avocata” Firea de ce n-a venit, ca să-i înfiereze ea, cu mânie proletar-capitalistă pe aceşti defetişti, dacă tot a declanşat analiza pe organizaţie?!

Citește și: