42 vizualizări 2 nov 2009

Ştirile despre gripa porcină au îmbolnăvit la cap milioane de români. Simptomele sunt extreme, mergând de la "o prostie, trece cu vin fiert" până la "văleu, o să ne ia dracu pe toţi". Apariţia acestor contraste are o explicaţie simplă. În România, despre gripa porcină se vorbeşte mult şi prost. Adriean Videanu, aşa-zisul ministru al Sănătăţii, tace ca o bordură. În schimb, face declaraţii după declaraţii secretarul de stat Streinu-Cercel. Acum, o fi profesorul doctor Cercel un excelent specialist, dar e un comunicator groaznic.

Două zile, nimeni n-a înţeles dacă virusul ăsta AH1N1, care a atacat România, are fraţi sau are coadă, adică are un v mic la sfârşit, că în comunicate apărea când unu', când altul. Ieri ne-am lămurit, sunt metodologii şi notări diferite şi, oricum, nu mai contează că nu avem vaccin. Institutul Cantacuzino lucrează, dar testele se vor termina peste o lună. După aia, doctorul Streinu-Cercel a mai dat o chiflă. În aceeaşi intervenţie spune cu subiect şi predicat că "Nu înţeleg de ce facem atâta caz", ca imediat după aceea să vorbească despre scenariul cu 20.000 de morţi în România, care e minim, "e mizilic". La aşa vorbe, mulţi au îngheţat.

Destui au trecut din mers peste cuvântul dubios "scenariu" şi au rămas în cap cu ideea că vom avea zeci de mii de morţi, că oricine face "Hapciu" gata, s-a dus. Acu' degeaba îi mai explici lu' tanti Veta din Afumaţii de Jos că un alt scenariu spune că 90 la sută din populaţia globului va fi ucisă de încălzirea globală, jumătate înecaţi, jumătate îngheţaţi, savanţii nu s-au pus încă de acord. Ok, scenariul gripei porcine e ceva serios, e puţin probabil, dar posibil şi trebuie să luăm toate măsurile pentru a împiedica acest lucru. Dar să trânteşti hodoronc tronc nişte cifre, să numeri înainte cadavre fără să explici clar contextul, fără să spui că asta s-ar putea întâmpla dacă milioane de români s-ar îmbolnăvi de gripă (acum sunt câteva sute de bolnavi) şi dacă rata de decese ar fi 2,5%, e echivalent cu a zice că sfârşitul lumii va veni în 2012, cum au prezis mayaşii.

Culmea e că boala lui Streinu-Cercel e transmisibilă. În timp ce specialiştii ţipă că n-au vaccin pandemic, Vasile Blaga declară că nu e necesară convocarea CSAT-ului, că "nu e vorba de pandemie". Ministrul de Interne mai bine vorbea de art. 320 Cod Penal, cu care pot fi băgaţi la puşcărie cei care îi îmbolnăvesc intenţionat pe alţii. Asta pentru că sunt oameni cu diagnosticul confirmat de gripă porcină pe care îi doare în cot de ceilalţi şi care se fâţâie fără probleme prin ţară.

Traian Băsescu se trezeşte şi el să-şi dea cu părerea, probabil în calitate de om care a trecut prin mai multe răceli, declarând că ţara noastră n-are nevoie să importe vaccin. Or, tocmai aceste judecăţi trebuiau făcute de specialistul Cercel, nu de preşedinte. Dar, în România, toată lumea suferă de ani de zile de gripa competenţei totale.

Citește și: