Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1033 vizualizări 19 iul 2017

Vizita de trei zile la Budapesta şi alăturarea strânsă de premierul Viktor Orban, admiratorul lui Horthy, nu-i poate entuziasma pe evreii din diaspora (cei din Ungaria sunt a treia comunitate ca mărime din Europa, după Marea Britanie şi Franţa), dar e de natură să îngrijoreze şi Opoziţia din ţară.

În ce-l priveşte, iliberalul Orban are doar de câştigat de pe urma vizitei lui Netanyahu, iar ceilalţi membri ai Grupului de la Vişegrad, cu care prim ministrul israelian s-a întânit – premierii Poloniei, Cehiei şi Slovaciei – la fel.  După multă multă vreme, Viktor Orban se va putea lăuda că s-a văzut şi cu altcineva decât cu preşedintele Rusiei, cu al Egiptului sau cu dictatori obscuri de prin Asia.

Pentru cei patru lideri ai Grupului de la Vişegrad, care sunt ferm convinşi (la fel ca Liviu Dragnea) că drumul spre Washington trece pe la Ierusalim, Netanyahu este un pas către favoritul lor, Donald J. Trump. (Obama îi ţinuse multă vreme la distanţă).

La rândul său, premierul Netanyahu pare să ia în serios promisiunea că Grupul de la Vişegrad îi va folosi ca avocat la Uniunea Europeană. De multă vreme, birocraţii de la Bruxelles au o atitudine intransigentă în forurile internaţionale în ce priveşte construcţiile ilegale în teritoriile palestinene şi o idee clară despre condiţiile păcii: două state, cu capitale rezultate din împărţirea Ierusalimului. Soluţie identică aceleia expuse de preşedintele Macron, în ciuda caldei primiri pe care i-a făcut-o zilele trecute înaltului său oaspete din Israel.

Cum va putea Grupul de la Vişegrad, aflat în relaţii mereu încordate cu liderii UE, să le schimbe opiniile? Foarte greu, dacă nu imposibil de înţeles. Cu atât mai mult cu cât sintagma vehiculată la întâlnirea cu Netanyahu – “ţări patriotice” nu va fi, evident, pe placul Bruxellesului.        

Citește și: