Victor Rotariu
Victor Rotariu
2608 vizualizări 6 mai 2012

Programul de guvernare al USL va fi implementat, în linii mari, cu un succes izbitor. Angajamentele concrete luate sunt atât de puţine, de generale sau de interpretabile, încât va fi greu de dovedit, dacă va fi cazul, că noul guvern nu şi-a respectat promisiunile.

După trei ani de opoziţie, reprezentanţii USL, care până mai ieri aveau o sumedenie de soluţii pentru orice problemă a românilor, soluţii pe care se grăbeau să le prezinte fără argumente, explicaţii sau cu informaţii trunchiate la televizor, şi-au dat seama, dintr-o dată, că orice promisiune făcută când eşti la putere te costă voturi dacă nu este împlinită.

Reîntregirea salariilor, anunţată şi de fostul guvern, returnarea sumelor încasate ilegal de la pensionari prin calcularea greşită de către Casa de Pensii a CASS, moratoriul privind extragerea gazelor de şist şi respectarea angajamentelor luate de fostul guvern în faţa FMI, CE şi a Băncii Mondiale sunt printre cele mai importante prevederi. Nu se precizează însă, spre exemplu, nimic despre situaţia retrocedărilor.

Programul, este adevărat, este al unui guvern provizoriu, de tranziţie până la alegerile generale din toamnă. Nimeni nu îşi imaginează că în şase luni vor fi create un milion de locuri de muncă sau că datoria publică raportată la PIB va scădea cu 10 puncte procentuale. Nimeni nu poate crede, în mod cinsitit, că şase luni sunt suficiente pentru a combate, vizibil, evaziunea fiscală, pentru a stimula creşterea economică în mod consistent, pentru a revizui toate contractele dubioase semnate de fostele guvernări sau pentru a reduce până la zero pierderile companiilor de stat.

USL trebuie să explice însă de ce în program nu au fost incluse măsurile anunţate când era în opoziţie. Printre cele mai importante dintre ele se numără majorarea salariului minim pe economie, majorarea pensiilor, reducerea CAS-ului, cota redusă de TVA la anumite produse alimentare de bază şi înlocuirea cotei unice (unică doar cu numele, e drept) cu cea progresivă. Scuza celor şase luni de mandat nu poate fi folosită de USL în aceste cazuri. Membrii opoziţiei au reclamat constant că sunt bani, sau că ar fi dacă fosta putere nu ar mai fura. Ei bine, acum ei sunt la putere.

USL a prezentat românilor drept principală măsură anticriză schimbarea "guvernului Băsescu". L-a schimbat. E la putere acum iar în programul de guvernare nu propune alternative concrete la guvernarea PDL de până acum. Practic, cu foarte mici diferenţe, USL va guverna după principiile lăsate de "guvernele lui Băsescu".

Desigur, mulţi vor spune că noua putere este corectă. Că nu s-a angajat la ceva ce nu poate să facă. Bun. Dar dacă acum este cinstită, cum era când promitea de la pâine mai ieftină, pensii şi salarii mai mari, la spitale moderne, mii de kilometri de autostrăzi şi educaţie de vârf? Şi toate astea la o zi, dacă nu imediat după ce ajunge la guvernare.

Programul semestrial de guvernare al USL va fi, în mare, îndeplinit. Oferta USL este atât de modestă încât la final, când se va prezenta bilanţul, cu greu se va putea găsi vreun angajament nerespectat. Tentativele de îmbunătăţire a situaţiei economice sunt bifate încă de pe acum. Au încercat, vor spune şi poate vor fi crezuţi.

Citește și: