175 vizualizări 13 dec 2009

"În cazul în care voi pierde alegerile, îmi voi da imediat demisia din funcţia de preşedinte al PSD!" Aşa îmi răspundea prin aprilie dl. Geoană, într-o întâlnire televizată în care încercasem să-l conving să renunţe la stâlcirea în mod curent a limbii române. De atunci, dl. Geoană a rămas consecvent exprimării "Mai sunt decât trei zile până la alegeri", în schimb declaraţia fermă, de erou care a îmbrăcat maieul morţii, a suferit nişte modificări: "Nu răspund la întrebări ipotetice […] După sărbători, ne putem întoarce la problemele de partid, la pregătirea campaniei din 2012, pentru că aşa e în viaţă, trece o campanie şi vine următoarea", răspunde preşedintele tot în funcţie al PSD la întrebarea adresată de Florin Negruţiu: "Vă veţi depune mandatul, dacă pierdeţi la CC?" Nu vreau să se înţeleagă din asta că pretind ca dl. Geoană să demisioneze, nu mă interesează, îi reamintesc doar că şi dl. Băsescu perora justificări la "demisia în 5 minute".
Dl. Geoană consideră că e mai important să ştim dacă avem o democraţie reală, decât să avem un guvern cu puteri depline cât mai repede. De aceea, doreşte verificarea până în pânzele negre a rezultatelor votului din 6 decembrie. D-sa ştie bine cum stau lucrurile - "Nu spun că alegerile din România au fost întotdeauna perfecte" - dar i se pare că actuala performanţă în fraudă a statului băsescian este nemaiîntâlnită. Adică, ce se poate descoperi în final verificând aceste alegeri? Că PSD n-a dat nici o găină moartă şi că PD-L a adus morţii la vot? În mod democratic românesc, ambele părţi au trişat cât au putut şi ai lui Băsescu au fost mai tari, concluzie exprimată de la bun început de dl. Ponta. Prin urmare, principalul rezultat al plângerii pentru furt a PSD sunt daunele grave aduse imaginii de supercampion în "aranjare" de alegeri a marelui partid. Prin acest demers, dl. Hrebenciuc, omul care câştigă alegeri până să se bage vreun vot în urnă, Marele Combinagiu, Guzganul Rozaliu, apare ca şocâtele Viorică, opărit de Videanu şi ai săi. Pe lângă că dă rău la sponsori, pe mine, unul, asta mă mâhneşte. E păcat să se piardă un brand adevărat, n-avem prea multe în România.
Dl. Geoană e îngrijorat că s-ar putea descoperi fraudarea alegerilor la câteva luni de la instalarea d-lui Băsescu la Cotroceni. Şi, care-i problema? (Radu Mazăre - Opere alese) Se poate organiza pe loc în Parlament încă o suspendare a d-lui Băsescu, experienţă există, forţe există, Curtea Constituţională musai să aprobe, doar tocmai va fi stabilit că s-au furat alegerile şi oricum peste avizul ei se poate trece lejer. Liderul PSD doreşte să-şi schimbe porecla din "Preşedintele exit pul" în "Preşedintele turului III", pe care zice că îl câştigă zdrobitor. Adică, ia-l de pe mine, că-l omor... D-sa întruchipează în mod exemplar uriaşa capacitate de închipuire de sine de care dă uneori dovadă poporul român.
"A fost o greşeală" califică dl. Geoană vizita la dl. Vântu în noaptea din ajunul alegerilor. Din nou trebuie să-i amintesc că dl. Băsescu foloseşte sistematic cuvântul "greşeală", ba chiar o variantă şi mai inocentivă, "eroare", de câte ori comite câte o frumoasă înşelăciune cu premeditare. Greşeală înseamnă că ai gândit prost, că nu te-a dus capul. Nu înseamnă şi că te-ai dus sigur că vei câştiga, cu cinism, cu aroganţă, fără să te gândeşti o clipă la cei care te-au sprijinit, te-au ajutat, te-au votat, taman la persoana cea mai implicată negativ în campanie de dl. Băsescu. Pur şi simplu, dl. Geoană a considerat că pentru victoria d-sale în alegeri e mai important dl. Vântu decât cei care, oricum, îl votează. Dl. Geoană a făcut ceva mai grav decât o greşeală, a făcut o aroganţă. Decât.
În sfârşit, am aşteptat să văd ce spune dl. Geoană în legătură cu caseta ce l-ar distruge, pe care dl. Băsescu zicea că o are şi c-o să i-o dea după alegeri. "Întrebaţi-l pe dânsul, nu e problema mea", răspunde dl. Geoană. Păi, cum adică, faptul că asupra sa planează umbra a tot ce poate fi mai rău, faptul că fiecare poate să-şi închipuie orice în legătură cu acea casetă, nu-l determină pe dl. Geoană să-i ceară public d-lui Băsescu să nu-l mai "cruţe" şi să dea imediat caseta televiziunilor? Uite că nu. Pe dl. Geoană nu-l deranjează ca mandatul de preşedinte pe care îl va începe după ce câştigă detaşat turul III să poarte o asemenea pată.

Citește și: