Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2051 vizualizări 4 mai 2019

Pentru că nu poate fi decât din cale-afară de penibil să legitimezi, să „ridici” şi să duci la maşina „forţelor de ordine”, tu jandarm, un cetăţean - care i-a strigat premierului Viorica Dăncilă, azi, la Hunedoara, „Ruşine” şi „Viorica Dăncilă, cea mai docilă” -, cică în virtutea Legii 61/1991, care prevede „sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, pentru săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare”. O lege care prevede aplicarea unor amenzi între 200 şi 1000 de lei.

Ce să spun?! După gustul meu, „ruşine” nu mi se pare a fi vreun cuvânt obscen, nici vreo injurie, vreo expresie jignitoare sau vreo vulgaritate. „Ruşine!” este, ca să zic aşa, un îndemn, gen: fie-vă ruşine, domnule/doamnă, că, la vârsta şi demnitatea pe care o ocupaţi, nu prea ştiţi exact-exact să vă exprimaţi în limba maternă, că încurcaţi, de la nivelul cu pricina, nişte nume/denumiri de personalităţi şi de oraşe… Mă rog, ceva pe-aici.

Iar „docil” este, conform dicţionarelor, un cuvânt ce-l zugrăveşte pe acela care „se supune la orice cu uşurinţă, fără să protesteze; supus şi ascultător”.

Intră, oare, toate acestea la categoria expresiilor injurioase, jignitoare şi vulgare, aşa de flagrant, încât să-l ridici pe om de pe stradă, mai ceva ca pe timpul Securităţii şi Miliţiei comuniste?!

Chiar aşa am ajuns?!

Atunci, înseamnă că s-a dat liber, fără oprelişti, la „umflarea” cetăţeanului din stradă, care îşi admonestează, sătul de nesimţire, concetăţeanul. Ceva gen: „Domnule, de ce scuipi pe jos, nu-ţi este ruşine?!”. Zici vorba, şi până să-ţi primeşti, şi tu, scuipatul cuvenit, din gura maimuţei scuipătoare, hopa, că sare jandar’ul, te legitimează, te saltă, te duce la duba „forţelor de ordine”, unde vei fi amendat, şi gata! Mâine, poimâine, la trei amenzi, poate ai „noroc” şi primeşti şi vreo sancţiune penală, c-aşa e-n tenis…

Sau, dacă te ia valul, încântat de cuminţenia vreunui patruped, şi te trezeşti „vituperând”: „Al dracului pechinez, ce docil şi cuminte l-a făcut mă-sa, pechineza”…

Vă imaginaţi ce salt înainte o să facă omul legii? Ce punere în cătuşe? Ce drum, al dracului de rapid, la dubă, la secţie? Şi ce mamă de amendă?!

Dar trebuie să mărturisesc, totuşi, că vor exista şi consecinţe pozitive în virtutea aplicării - în mod ferm - a legii cu pricina, şi anume: vor fi ridicaţi, duşi la dubă şi amendaţi, următorii, care au rostit diverse vorbe de ocară, în ditamai publicul:

şefa jandar’ilor, Carmen Dan: (despre Mihai Tudose) „Am să-i răspund scurt, pe înţelesul dânsului: bădăran, oportunist, securist. Nu neapărat în ordinea asta. Alegeţi dumneavoastră ordinea!”; (despre Tudose şi Ioniţă) „Apropo, voiam să vă mai spun ceva de lucrările de doctorat dar mă opresc să mai deschid acest subiect, că iar se supără domnul Tudose şi domnul Ioniţă, aceşti doctori în fariseism”.

fostul premier Mihai Tudose: (despre Carmen Dan) „Mincinoasă, agresivă, incompetentă”.

Senatorul PSD, Şerban Nicolae: (despre deputata USR Cosette Chichirău) „Penală e mama care v-a făcut aşa nesimţită”. „Dumneavoastră sunteţi atât de proastă încât e incredibil ce spuneţi”. „Eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal, acuma ce să facem?”.

Deputatul PNL, Florin Roman: (despre Viorica Dăncilă) „În 26 mai, luptăm cu tuta, cu analfabeta. Cine e? Vasilica, nici nu ştii cât de mică începi să fii!”.

Ca să nu mai vorbim de gesturile şi cuvintele obscene, produse în Parlamentul României (implicit la tv) de domnii Florin Iordache, Nicolae Bacalbaşa, Corneliu Bichineţ şi alţii.

Zic că era şi timpul ca toţi cei de mai sus să dea socoteală în faţa Jandarmeriei/forţelor de ordine, în aceleaşi literă şi spirit ale Legii 61/1991, în conformitate cu care un cetăţean român a fost ridicat de jandarmi, dus la dubă şi sancţionat exemplar, pentru rostirea mizerabilelor cuvinte „ruşine” şi „docil/ă”, (dacă despre asta e vorba).

Sau, în cazurile de mai sus, jandar’ul nu mai are cădere/putere/kerosen în instalaţie?! Ori doar unii dintre noi sunt, pentru jandar’i/forţe de ordine, „conform legii”, ceilalţi fiind „mai presus de lege”?!

Păi, dacă e aşa, atunci, ruşine, dom’ jandar’, că altceva nu-mi vine să vă zic! 

Citește și: