Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1576 vizualizări 12 mai 2017

Întâi, demiterea directorului FBI. Ar fi avut tot dreptul s-o facă -   FBI e parte a puterii executive şi răspunde în faţa preşedintelui – dar, fireşte, nu în interes propriu. Dând impresia că-l demite ca scape de presiunea investigaţiei asupra amestecului Rusiei în campania electorală, a suflat în pânzele celor care au comparat înlăturarea fără preaviz a lui James Comey cu “masacrul de sâmbătă seara” al lui Nixon - debarcarea  procurorului Cox.

Când, a doua zi, jurnaliştii prezenţi la Casa Albă ca să relateze despre vizita ministrului rus de Externe (însoţit de ambasadorul Serghei Kislyak, “capul răutăţilor”) n-au fost primiţi, iar apoi în Biroul Oval au dat peste Secretarul de Stat al lui Richard Nixon, vulpoiul Kissinger, fandacsia – gata:  “Watergate!”, “Impeachment!”. De ce se afla nonagenarul în proximitatea lui Trump? Fiindcă (v-am atras atenţia de multă vreme), îl consiliază pe preşedintele Americii, iar în mod special în relaţia cu Putin face oficii de intermediar. 

Între timp, reprezentanţii Casei Albe se încurcau în minciuni, deşi adjunctul Procurorului General, Rod Rosenstein, produsese cea mai solidă şi altruistă motivaţie a demiterii: manipularea publică de către şeful FBI a anchetei privitoare la contul privat de e-mail şi serverul doamnei Clinton, în campania electorală. 

Apoi a intervenit însuşi Donald J. Trump, contrazicându-se de trei ori în trei zile. A urmat interviul de 31 de minute acordat lui  Lester Holt de la NBC. Acolo, Hemingway-ul Twitter-ului, cum îi place să-şi spună, şi-a dus carabina la tâmplă. Întrebat dacă se află sub investigaţie, a recunoscut că l-a întrebat în trei rânduri despre asta pe James Comey iar acesta ar fi negat. N-a scăpat ocazia să-l facă pe şeful FBI fanfaron, dar şi să declare efuziv: "I am a big fan of the FBI! I love the FBI!". A ţinut şi să se audă: “N-am investiţii în Rusia, nici una. N-am vreo proprietate în Rusia. Mulţi au crezut că deţin clădiri de birouri în Moscova. N-am...”.

Şi fiindcă îi place să acţioneze în stil mare, Donald J. Trump şi-a mai pus o dată carabina la tâmplă, cu câteva ore în urmă, pe Twitter, ameninţându-l public pe demis: „James Comey ar trebui să spere că nu există înregistrări ale conversaţiilor dintre noi înainte de a începe să sifoneze către presă”.

(Analiştii politici ai lui Dughin au dat năvală să arate că demiterea intempestivă a lui James Comey a amânat... lovitura de stat pregătită de serviciile secrete!).

Pentru demiterea directorului FBI, preşedintele Statelor Unite nu poate fi pus sub acuzare. În principiu, e greu de pus sub acuzare, cu Congresul majoritar republican. (Dacă s-ar ajunge la suspendare, ar însemna ca măruntul vicepreşedinte Pence să îi ia locul până la alegerile din 2020).

Însă, prin reacţiile autoincriminatoare post-demitere, Donald Trump îşi apropie periculos degetul arătător de trăgaci.   

Citește și: