Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2983 vizualizări 28 feb 2018

“Am sentimentul că Jared va face o treabă grozavă” a declarat tata-socru Trump, când şi-a instalat ginerele la Casa Albă ]n func’ia de consilier, iar  toţi s-au prefăcut a-l crede pe cuvânt. Cel mai convins pare să fie în continuare Henry Kissinger, care îl consiliază pe consilier. 

În ediţia de ieri, The Washington Post a dezvăluit pe surse ceea ce multă lume bănuia. Fiind la fel de lipsit de experienţă ca un intern oarecare, principalul consilier al preşedintelui Statelor Unite devine periculos. 

De săptămâna trecută se ştia că Procurorul Special Robert Mueller şi-a extins cercetările şi asupra ginerelui prezidenţial, mai precis asupra legăturilor sale cu investitori chinezi. Şi, tot săptămâna trecută, certificatul provizoriu de securitate al lui Kushner a fost declasificat de la “strict secret” la “secret”, urmând ca generalul John Kelly, şeful cancelariei Casei Albe, să decidă până vineri la ce fel de secretizare va mai avea acces pe viitor.

Articolul din The Washington Times vorbeşte despre oficiali din cel puţin patru ţări care au purtat discuţii confidenţiale asupra modurilor  în care poate fi manipulat foarte apropiatul colaborator al preşedintelui Donald J. Trump, ţinând seama de cel puţin două dintre marile sale vulnerabilităţi – amatorismul diplomatic şi problemele financiare (firma sa de familie are de achitat, la începutul anului viitor, o datorie de 1,2 milliarde de dolari).  Cele patru ţări ar fi Emiratele Arabe Unite, China, Israel şi Mexic (principalele responsabilităţi ale lui Kushner sunt pacea israeliano-palestiniană şi Mexicul). De pe listă lipseşte tocmai Arabia Saudită, unde ginerele prezidenţial are o relaţie foarte strânsă cu prinţul moştenitor, adevăratul conducător al regatului.
Înalţi funcţionari ai Casei Albe au confirmat, sub protecţia anonimatului, că Jared Jushner ar fi un personaj “naiv” şi “uşor de păcălit”.

Legenda vie a diplomaţiei americane, Henry Kissinger, trebuie să fi fost mai conştient ca nimeni altcineva de toate acestea când i-a făcut cinstea de a-şi pune semnătura pe profilul său pentru topul Times 2017 al celor mai influente 100 de personalităţi ale lumii: “Tranziţia prezidenţială este una dintre cele mai complexe întreprinderi în politica americană. Schimbarea declanşează o răsturnare în mecanismele impalpabile prin care Washingtonul funcţionează: un preşedinte nou-instalat e probabil să fie mai puţin familiarizat cu structurile formale şi cu cât este mai mare acest gol cu atât este mai dificilă responsabilitatea acelor consilieri chemaţi să-l umple. Spaţiul acesta a fost traversat de aproape patru luni de Jared Kushner, pe care l-am întâlnit prima oară în urmă cu 18 luni, când el însuşi s-a prezentat, după o prelegere de politică externă pe care am susţinut-o.  Am schimbat, sporadic, puncte de vedere de atunci (cuvântul mai potrivit ar fi <periodic>, n.m.). Ca parte a familiei Trump, Jared e familiarizat cu intimităţile preşedintelui. Ca absolvent al Harvard şi al Universităţii din New York, are o educaţie extinsă; ca om de afaceri, o cunoaştere a administrării. Toate acestea ar trebui să-l ajute să facă un succes din descurajantul său rol de a zbura aproape de soare”.

Icarul lui Kissinger şi-a topit repede aripile, iar unul dintre vinovaţi e chiar nonagenarul său mentor, al cărui cel mai bun sfat ar fi fost ca Jared Kushner să se ţină cât mai departe de Casa Albă. 

Citește și: