Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3713 vizualizări 24 dec 2017

După Shabbat, aseară pe străzile din Tel Aviv (peste zece mii) şi la Ierusalim (câteva mii), israelienii s-au adunat din nou, a patra săptămână consecutiv, după ce timp de un an au protestat la Petah Tikva (un orăşel cochet, la vreo unsprezece kilometri de Tel Aviv), în faţa locuinţei procurorului general Avihai Mandelblit.

Aşa-numitele „marşuri ale ruşinii” sunt îndreptate împotriva corupţiei, vizându-l în principal pe premierul Benjamin Netanyahu, dar şi coaliţia de extremă dreapta aflată la guvernare.  

Noutatea absolută e că manifestaţiile, care au început în jurul orei 20, s-au desfăşurat nu doar la Tel Aviv, unde în stradă sunt preponderent reprezentanţi ai stângii, ci şi la Ierusalim, unde s-au adunat, în Piaţa Sion, preponderent reprezentanţi ai dreptei (unii dintre aceştia - membri Likud, partidul prim ministrului), printre care Moshe Ya'alon, fost ministru al Apărării în al treilea guvern Netanyahu. Cunoscut prin afirmaţiile sale şocante, Ya'alon a declarat presei că flagelul corupţiei este, în acest moment, în Israel ”un pericol mai mare decât ameninţarea iraniană, Hizballahul, Hamasul sau Statul Islamic”.

Canal 12 (fost Canal 2) transmitea în timpul acesta talkshowul Danei Weiss – o discuţie extrem de înfierbântată cu unul dintre avocaţii lui Netanyahu,  Dan Avi-Yitzhak, care argumenta că poliţia anti-corupţie (Lahav 433), care în urmă cu o săptămână l-a interogat pentru a şaptea oară, „nu are dreptul să recomande nimic în urma anchetei”.

E tot mai limpede că premierul Netanyahu s-a înşelat crezând că decizia-dictat a preşedintelui Donald J. Trump cu privire la Ierusalim, la care a avut o inestimabilă contribuţie, îi va face pe conaţionalii săi decişi să nu mai suporte corupţia să-i treacă cu vederea problemele penale. Nu doar că „marşurile ruşinii” n-au încetat, dar ieri, pe o pancartă din Piaţa Sion se putea citi: „Ierusalimul e  veşnic, nu tu! Du-te-acasă!”. 

Alte sloganuri cu care oamenii au ieşit la demonstraţie, blocând, în Tel Aviv, traseul din Piaţa Habima până în bulevardul  Dizengoff: „Ben Gurion (primul premier al Israelului, unul dintre Părinţii Fondatori, n.m.) a întemeiat, Netanyahu distruge!”, „Opriţi corupţia, şmecheriile, mita, hoţia!”, „Marile afaceri, politicienii şi lumea interlopă!”, „Marş acasă, corupţilor!”, „Asta-i ţara noastră, nu ţara lui Bibi!”.

La un moment dat, din rândurile protestatarilor care mărsăşuiau pe bulevardul Rothschild spre Piaţa Habima s-a iţit o ghilotină-butaforie, ceea ce a creat emoţie mare în rândul politicienilor de toate culorile, care s-au grăbit să transmită comunicate de protest, amendând în termeni exaltaţi incitarea la violenţă. Degeaba a explicat, azi-dimineaţă, pe Facebook, cel care purta în spate ghilotina-butaforie că el personal e un pacifist, şi că a fost vorba despre un simbol, „o imagine care serveşte ca memento istoric al victoriei cetăţenilor asupra unui regim corupt, care şi-a distrus încrederea”... 

Citește și: