Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
13338 vizualizări 13 feb 2014

Dar răspunsul există: Ion Iliescu. Pe 13 iunie 1990, Iliescu a chemat printr-un comunicat citit la televiziune “toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii Guvernului şi Televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”.

Preşedintele Iliescu chema cetăţenii în apărarea guvernului, preşedintele Băsescu vrea să-i aducă în stradă împotriva guvernului.

Iliescu a făcut acel apel iresponsabil, cu consecinţe groaznice pentru România, în plină dezlănţuire de violenţă stradală care copleşea centrul Bucureştiului.

Băsescu ameninţă că o va face într-un moment în care Piaţa Victoriei şi zona Cotroceni nu sunt ocupate decât de zăpadă murdară.

Gestul lui Iliescu era ideologic, reflex al unui bătrân bolşevic speriat de “contrarevoluţie”, care nu ştie decât metoda lui Lenin, mase aruncate împotriva maselor, pentru a reacţiona.

Băsescu instigă la confruntări de stradă ca răspuns la o măsură economico-financiară a unui guvern ales cu o majoritate de 70%. Creşterea accizei poate fi sancţionată, dacă va fi cazul, prin vot, de către cetăţeni, peste 3 luni, mecanism democratic pe care Băsescu îl desconsideră total, acţionând ca un şef de stat tribal de prin Africa.

Iliescu tocmai câştigase alegerile, cu o majoritate de 80%.

După două mandate la Cotroceni, Băsescu anulează toate instituţiile democratice din ţara al cărui preşedinte este în tentativa de a obţine voturi pentru Elena Băsescu şi Elena Udrea, fiica, respectiv metresa lui politică.  Aceasta este ideologia sa.

Lui Ion Iliescu i s-a opus Corneliu Coposu. Doi adversari politici neîmpăcaţi, animaţi de convingeri la care n-ar fi renunţat în ruptul capului, un comunist împotriva unui ţărănist creştin-democrat.

Lui Băsescu i se opune vechiul său tovarăş de partid Dragnea, care, din poziţia de vicepremier al României, răspunde ca un mafiot din acelaşi cartier cu Băsescu: “vin şi eu cu ai mei, să vedem ce iese”.

Aşa arată lupta politică, de idei, doctrine şi convingeri, stânga şi dreapta, din România 2014: don Dragnetti contra don Bassi.

Citește și: