38 vizualizări 11 iun 2008

La anul 3 după Piţurcă şi 86 de la facerea Naţionalei de fotbal a României, o oaste îngrozitoare veni împotriva noastră pe câmpia Zurich-ului. Ribery-Fulgerul şi Malouda ne loveau pe flancuri, Toulalan şi Makelele Magnificul ne încercau pe centru, iară Anelka cel Groaznic, în fruntea atacului, încerca să ne prăpădească. Dară văzând acestea, Vodă Piţi nu se înspăimântă. El ridică în faţa vrăjmaşului trei rânduri de ziduri şi doar pe Daniel Niculae îl slobozea în răstimp, hăt departe, spre mijlocul terenului. Şi, deşi ei erau 11 şi noi eram singuri, am rezistat până în negura prelungirilor şi ne-am acoperit de fală.

Aceasta este cronica unui zero-zero care ar putea deveni istoric. Scorul nul cu vicecampioana mondială Franţa le-a urcat la cap fotbaliştilor lui Piţurcă să ceară schimbarea imnului naţional. Şi dacă nici asta nu se trece în cartea de istorie… Deci e vorba de “Deşteaptă-te române”, da? Ei bine, cică pe fotbalişti nu-i îmbărbătează destul. Cu cântecul ăsta s-a făcut România Mare - pe ei nu-i montează să treacă de grupe. S-a ieşit cu el pe străzi în ‘89, în faţa tancurilor - pe “băieţii noştri” nu-i îndeamnă să iasă din propriul careu. La prima vedere poţi spune că e comic sau ridicol, numai că treaba e ceva mai serioasă. Federaţia Română de Fotbal a înhăţat ideea şi a pasat-o presei, să facă din ea campanie naţională. Şi acum să ne uităm pe cifre. Ratingul mediu la meciul cu Franţa a fost 21,8 la sută, ceea ce înseamnă că peste 4.300.000 de români au dârdâit la meciul cu Franţa. Mai puneţi peste câţi s-au uitat la meci din cârciumă, pe ecranele gigant montate în oraş, sau au tras cu ochiul la serviciu. Apoi, câţi nu s-au uitat pentru că nu puteau, dar au ascultat lipiţi de radiouri. Se face juma de ţară lejer. Şi acum socotiţi că doar 500.000 trebuie să semneze pentru o iniţiativă de schimbare a Constituţiei, că de acolo trebuie tăiat sonorul la „Deşteaptă-te române”. Deja propunerea este susţinută de „vectori de opinie” gen Gigi Becali. Nea Gigi, care din tot imnul a reţinut că dormim, a dat deja asigurări că suntem treji şi trebuie să schimbăm piesa. Nu râdeţi: părerile lui sunt înghiţite cam de patru la sută din electorat.

Chiar dacă până la urmă Mihai, Ştefan şi Corvine o să rămână la locurile lor, cu ceva memorabil tot o să ne alegem de la Euro 2008: cu tupeul care îi loveşte pe fotbalişti la zile mari. Păi, dacă era să le cânte imnul doar la victorie în finală, ca în alte sporturi, nici n-ar fi ştiut că există.

Citește și: