Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2834 vizualizări 7 iul 2019

După etiopieni, în seara aceasta şi-au anunţat ieşirea în stradă şi părinţii cu copii la grădiniţă. Ultimul scandal mediatizat, al Carmelei Mauda - fostă angajată la creşa privată „Baby Love” din orăşelul Rosh HaAyin, arestată în urmă cu două săptămâni pentru abuz asupra unui minor – a fost doar picătura care a umplut paharul.    

În Israel, nu ai nevoie de o pregătire de specialitate ca să deschizi o grădiniţă. Nu trebuie să te supui nici măcar unui test psihologic. Singura condiţie este să posezi un spaţiu adecvat. Nu-i de mirare că televiziunile prezintă, ca la noi, din ce în ce mai des, numeroase cazuri de rele tratamente aplicate copiilor, de la abuz la tortură, înregistrate cu camera ascunsă, majoritatea – fie şi blurate – de neprivit.

Părinţii cer revizuirea legislaţiei şi includerea urgentă a grădiniţelor sub controlul Statului, al ministerului Educaţiei.

Protestele etiopienilor continuă să fie tema principală a dezbaterilor politice, împărţind opinia publică în două tabere. În prima sunt cei care consideră că poliţia trebuia să-şi facă datoria de a restabili ordinea publică, Această tabără e încurajată de ultimele informaţii conform cărora tânărul de 18 ani, Solomon Tekah, ucis din greşeală de un poliţist, a avut cazier penal (mai ales pentru furturi) şi, în seara tragediei, un comportament de „expert” în contactul cu reprezentantul Statului. Acestei tabere i s-a alăturat şi impetuosul fiu al premierului, care a declarat că protestele sunt susţinute cu bani din Germania.

Intervenţia lui Yair Netanyahu pare să fie şi o poziţionare polemică faţă de Ehud Barak – proaspăt reîntors în politică şi care poate fi un competitor de temut pentru Marele Bibi (în cursul timpului, Yair a postat pe pagina lui de Facebook destule obrăznicii la adresa celui mai decorat militar israelian şi fost prim ministru). Barak s-a poziţionat în cea de-a doua tabără şi vorbeşte răspicat despre discriminare la adresa etiopienilor, promiţând să pună problema pe agenda partidului pe care l-a înfiinţat de curând. E firesc, pentru că Ehud Barak a fost unul dintre ofiţerii superiori care au condus operaţiunile de „repatriere” a etiopienilor.          

Citește și: