Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
11327 vizualizări 3 oct 2015

S-a aripat şi preşedintele Erdoğan, intervievat de Al-Jazeera: “Am aflat că au murit 65 de oameni în timpul operaţiilor în curs de desfăşurare ale Rusiei. Unde? Lângă Hama, Homs şi Alep. E foarte semnificativ. Pentru că Rusia şi-a exprimat în scris, către ambasada noastră, intenţia de a lupta acolo împotriva Daesh (acronimul arab al ISIS, n.m.). Dar n-a făcut-o împotriva Daesh; pur şi simplu, a făcut-o împotriva opoziţiei moderate, care înfruntă regimul. Au fost ucişi civili (…) De când suntem două ţări prietene, i-am rugat să-şi revizuiască demersurile în această problemă, pentru că noi avem un necaz în regiune şi purtăm suferinţa. Rusia nu are graniţă cu Siria, dar noi avem 911 kilometri (…). Noi ne îngrijim de două milioane de refugiaţi. Rusia nu. De ce e Rusia atât de interesată în Siria? Aş vrea să înţeleg”. 

Întrebarea e retorică. Preşedintele Turciei înţelege bine interesul Rusiei în Siria: consolidarea poziţiei militare în Mediterana de Est, ca premisă a controlului politic asupra Orientului Mijlociu. (Celebra bază militară de la Tartus a fost, până de curând, un doc, o benzinărie obosită).

Pe de altă parte, preşedintele Turciei înţelege bine şi contribuţia ţării sale la haosul din Siria, după cum pricepe – ca Statele Unite şi Arabia Saudită – că în Siria, unde războiul prin procură e feroce, nu există “rebeli moderaţi”.

Citește și: