Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
5538 vizualizări 10 aug 2014

Delegaţia palestiniană a anunţat că se va retrage şi ea astăzi, dacă israelienii nu vor reveni la masa verde. Între timp, preşedintele Egiptului, Abdel Fatah al-Sisi, a ajuns în Arabia Saudită, unde urmează să-l întâlnească pe regele Abdullah (cel care l-a sprijinit în alegeri şi îl susţine economic, în continuare, să se menţină la putere), ca să ia lumină. Urmează să fie discutate toate problemele fierbinţi ale Orientului Mijlociu, din Irak în Gaza.

Starea de spirit generală în Israel este destul de precară, mai ales de când se adună informaţii care contrazic declaraţiile optimiste ale lui Benny Gantz, şeful Statului Major al Tzahal, care îşi încredinţa concetăţenii că în Gaza au fost bifate toate  ţintele militare. 

Shaul Mofaz, fost şef al Statului Major (1998-2002) şi fost ministru al Apărării (2002-2006), a adus opinia publică la realitate, declarând pentru Yedioth Ahronoth:  ”Conducerea militară a Hamas nu a fost afectată, populaţia din sudul Israelului şi-a pierdut încrederea în Guvern”. (Cetăţenii din zona de graniţă cu Fâşia Gaza, care se refugiaseră în nord de groaza rachetelor şi s-au întors la îndemnul lui Gantz, îşi iau din nou lumea în cap).

Sunt greu de calificat declaraţiile şefului de Stat Major. Nici hasbará (diplomaţie publică) nici taamula (propagandă), ci poeme în proză – le-a vorbit israelienilor din sud, chemându-i acasă, despre frumuseţile naturii, despre câmpurile de maci care vor înflori (într-adevăr, acolo, toamna, e o mare roşie de maci).   

Ministrul Yuval Steinitz, coordonatorul serviciilor secrete, un apropiat al premierului Netanyahu, a declarat că nu exclude – (dacă negocierile vor eşua şi fiindcă Israelul nu e dispus să suporte un război de uzură)  – o ocupare a Gazei pentru câteva săptămâni sau câteva luni, până când va fi demilitarizată (mai exact curăţată de armament, fiindcă palestinienii nu au armată proprie). Şi a adăugat: vom face asta chiar cu preţul morţii a câtorva sute de soldaţi.  

Yedidya Ya'ari, fost comandant al Forţelor Navale Israeliene (2000-2004), actualmente preşedintele marii companii ”Rafael” (ultra-specializată în sisteme de apărare), a făcut cunoscut faptul că se lucrează la mai multe scuturi antirachetă (inclusiv împotriva rachetelor cu rază mică de acţiune, cum sunt în general cele ale Hamas, pentru multe dintre acestea neexistând acum un sistem operativ de alarmare) şi vor avea în scurt timp inclusiv o soluţie anti-tunele (deocamdată le-au bombardat, în timp ce egiptenii, la graniţa lor, le inundaseră).

Tot mai mulţi responsabili israelieni sunt de acord că puterea preşedintelui Mahmoud Abbas trebuie întărită şi trebuie asmuţit contra Hamas (aproape imposibil, fiindcă tragedia din Gaza, departe de a le dezbina, cum s-a sperat, a unit toate facţiunile palestiniene). Zilele trecute, preşedintele Obama (într-o discuţie cu Thomas L. Friedman de la New York Times) observa melancolic: Bibi (Netanyahu) e prea puternic şi, în unele privinţe, Abu Mazen (Abbas) e prea slab”.

Între timp, dinspre Gaza vin, în continuare, rachete (Hamas dă vina pe Jihadul Islamic), iar dinspre Israel, care şi-a retras trupele la graniţă, măsuri de retorsiune.

Înaintea Shabbatului, doamna Tzipi Livni, ministrul de Justiţie, a ieşit pe Canal 2 şi, ca un şef de Stat Major, a spus răspicat:

 - orice foc tras din Gaza înseamnă Hamas, fie că ei neagă sau nu;

- faptul că atacurile continuă ne întăreşte convingerea că Hamas vrea să obţină totul prin forţă, ceea ce ne determină să nu le dăm nimic;

- orice opţiune militară a Israelului, indiferent de dimensiuni, este posibilă şi o susţin cu tărie;

- nu vom duce niciodată tratative cu Hamas, ci împotriva acestuia!

Spre o ocupare a Gazei în viitorul apropiat se îndreaptă toate informaţiile din interiorul puterii de la Ierusalim. Din 8 iulie până astăzi, în ciuda declaraţiilor lirice ale generalului Gantz – Tzahal n-a ”reuşit” decât să facă aproape 1900 de victime şi să distrugă mii de locuinţe şi infrastructuri, lăsând în urmă o catastrofă umanitară. Ceea ce aruncă în grotesc declaraţia premierului Netanyahu din aprilie: "Hamas se pregăteşte să declanşeze un nou Holocaust”.  

 

Citește și: