Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2097 vizualizări 14 apr 2019

Mai rău este că noi suntem, deja, în aer, iar ruperea de realitate a politicianului dâmboviţean, de la stânga, la dreapta, îţi dă frisoane.

Dinspre stânga, ne sunt transmise fonfleuri pesediste, acuze şi ameninţări reciproce, post divorţ, Dragnea vs Ponta, fantasmagorii şi SF-uri despre cum vom pune noi Europa cu botul pe labe şi cum o vom face să ne ştie de naşi. (Până una-alta am aflat câte ceva doar despre naşii lui Dragnea).

De la mijloc, USR+PLUS ne-au tăiat gazul, X2, cu inepţiile consilierilor, purtătorilor de cuvânt şi ale roţilor lor motrice, de la Bogdan, la Caramitru, şi de la falanster, la „umflă-l, nene, pe bagabont şi bagă-l la beci, ca să nu dea drumul la genocid!!”.

Iar de la dreapta, PNL-ul ne ameninţă cu consecinţele, tot mai apăsate, ale amneziilor cu precomandă.

Eu ştiu aşa: un om care a făcut o prostie (cu atât mai mult, dacă a făcut două, trei, patru), vine în faţa electoratului, cu demnitate, se uită în ochii oamenilor, şi le spune, cu umilinţă şi înţelegerea propriilor eşecuri: am greşit/am făcut o prostie/am călcat în străchini, dar m-am înţelepţit - îmi cer scuze, voi trage concluziile necesare, voi fi tot eu, dar mai deştept!

Aşa stând lucrurile, o atare sinceritate frustă s-ar mai putea să-ţi întoarcă ceva din încrederea pierdută.      

Întrucât, eu nu cred că poţi uita tot ceea ce s-a-ntâmplat înainte de pogorârea ta din „alte lumi”, într-un partid pe care l-ai încondeiat binişor, înainte să te muţi, din nou, în el.

Vorbesc despre cazul prim-vicepreşedintelui Raluca Turcan, penelistă, din nou, cu acte în regulă, care spune, într-un miting, la Constanţa, referindu-se la PSD: „Oameni buni, alegerile trecute au fost o înşelătorie cap-coadă. Dacă unul dintre dumneavoastră greşeşte, plăteşte? Plăteşte, de multe ori cu vârf şi îndesat. Dacă unul de la ei greşeşte, plăteşte? Nu. Schimbă legea, modifică reguli, calcă totul în picioare, votează că negrul este alb şi, în tot acest timp, economia este pe butuci, educaţia este praf (...) Toate aceste nefăcute ale PSD-ului trebuie oprite pentru că votul la referendum este un vot de moţiune de cenzură împotriva guvernului PSD-ALDE, Dragnea, Dăncilă şi Tăriceanu”.

Aşa! Corect! Dar cum s-a ajuns aici, Raluca Turcan nu ne spune? O fi uitat, pesemne. I-or fi zburat amintirile din memorie, ca puiul cu aţa. Inclusiv tot ceea ce o deranja, prin 2013, vizavi de prestaţia USL, alianţă contra naturii, înfăptuită între PSD şi PNL, partidul la care s-a întors astăzi.

USL a luat 70 la sută prin înşelarea încrederii românilor. De noi depinde dacă vom şti să demonstrăm şi să arătăm oamenilor lucrul acesta”, spunea, atunci,Turcan. Şi o fi ştiut să le demonstreze asta oamenilor, sau o fi uitat?

Că astăzi văd că ne amintim doar de înşelătoria PSD.

Păi, vedeţi doamna Turcan de ce nu are ursul coadă? Pentru că interpretăm istoria după cum ne convine, şi d-aia nu-nţelegem niciodată nimic şi nici pe electorat nu-l facem să-nţeleagă. D-aia nu tragem linie, nu ne cerem scuze, şi n-o luăm corect şi cinstit de la capăt, mai devreme sau mai târziu.

De ce nu spunem cum s-a ajuns până aici?! De ce ne facem că uităm, încercând să înşelăm, noi înşine, un electorat debusolat, sastisit, îngreţoşat de politică? Pentru că nu avem forţă? Nu avem curajul necesar să cauterizăm rana cu fierul roşu?

De ce să nu spunem că electoratul de dreapta şi-a pierdut încrederea în PNL din momentul în care acest partid încărcat de istorie s-a aliat cu PSD? De ce să nu recunoaştem că a făcut-o, nu din jertfă politică – vezi Doamne, din necesitatea imperioasă de a-l anihila pe Băsescu şi politicile sale (care, fie vorba între noi, dacă n-ar fi avut curajul politic să ia anumite măsuri de criză şi să „subţieze” sectorul bugetar, astăzi ar fi scris pe noi, mare, cu verzale, „GRECIA” (dacă nu şi mai rău) -, ci din interesul de a trece de uşile măcelăriei, înspre înăuntru.

De ce să nu spunem că aproape tot ce face astăzi partidul lui Dragnea încerca să facă, atunci, alianţa lui Ponta-Dragnea-Antonescu?!

De ce să uităm că, în 2015-2016, preşedintele Klaus Iohannis, guvernul de tehnocraţi al lui Cioloş şi PNL, susţinătorul acestuia, au „rebranduit” un PSD, aproape mort şi îngropat?

De ce să nu recunoaştem că nu înşelătoria PSD a adus la vot, în 2016, pe lângă nucleul dur şi disciplinat al social-democraţilor (care ar fi participat oricum), doar câteva procente din votanţii celorlalte partide, ci neîncrederea şi lehamitea?! De ce să nu spunem că, aproape două legislaturi, opoziţia a fost o butaforie împăiată?

Toate acestea ar trebui să le comunică/recunoaştem într-o campanie cinstită. Să ne asumăm greşelile – fiecare pe ale lui –, şi să mergem mai departe.

Nu cred că ne ajută în vreun fel numai şi numai să ne furăm căciula, o dată la patru ani.

Citește și: