Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
7849 vizualizări 11 mar 2013

Ca un deputat să propună o aberaţie s-a mai văzut, dar 27, într-un glas, mai rar. Şi, totuşi, în ţara unde numai cine nu vrea nu ajunge doctor în drept, se poate. Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, condusă de radiosul Angel Tîlvăr (PSD), doctor în ştiinţe umaniste, a strecurat un amendament la Legea Educaţiei, care transferă de la universitate la „instanţa competentă” anularea diplomelor şi certificatelor de studii obţinute necinstit. Aceasta înseamnă că, dacă apar probe că X a plagiat în lucrarea de licenţă, rectorul nu-i mai poate anula diploma doar cu aprobarea Senatului universitar, ci va fi nevoit să aducă „dosarul” în faţa altor judecători. Frauda de care se face vinovat atât studentul, cât şi profesorii care au tolerat-o devine, astfel, mai greu de sancţionat.

În stilul gângăvelilor legislative ale parlamentarilor specialişti, Comisia nu precizează cine este „instanţa competentă”. Să fie Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare? În cazul acesta, premierul ar trebui decăzut, urgent, din titlul de „doctor”, Consiliul stabilind încă de astă-vară că lucrarea acestuia este un „plagiat de tip copy-paste”. Să fie vorba de un tribunal format din magistraţi, cum dă de înţeles, într-o declaraţie pentru Realitatea tv, senatorul PSD, Cătălin Croitoru, membru al Comisiei de Învăţământ? El spune că „unii aşa-zis profesori şi ce mai sunt ei într-un consiliu de ăsta, care analizează” ar putea politiza „chestia”, pe când cu  instanţa „e mai greu”. Dacă la anularea diplomelor prin decizie judecătorească s-au gândit parlamentarii, atunci au pus de o premieră absolută, fiindcă, nicăieri, lipsa ghilimelelor dintr-un text nu cade sub incidenţa tribunalului, plagiatul - considerat un concept moral – fiind sancţonat disciplinar de către organismele academice. Ca o asemenea aberaţie neaoşă să funcţioneze, majoritatea ar trebui să modifice, mai întâi, Codul Civil sau Penal, în care copiatul nu se regăseşte.

Cu toată neclaritatea amendamentului, intenţiile autorilor lui sunt străvezii. Parlamentarii vor să-i protejeze pe impostorii cu diplome, pe complicii lor şi universităţile particulare, pepiniere de masteranzi care abia ştiu să citească. Altfel, modificarea Art.146 nu era necesară. S-au gândit la premierul Victor Ponta, căruia titlul de doctor în drept îi va sta pe frunte, ca un stigmat, la domniile lor – angajaţi să predea la facultăţi private sau absolvenţi ale unora -, la industria licenţelor, care ţine în viaţă zona sordidă a mediului universitar. Cine vrea să-şi ia diploma ori titlul fără să muncească se uită pe Google: sunt o mulţime de oferte de la firme specializate, care realizează lucrări la comandă, verificate cu soft antiplagiat şi care asigură  „seriozitate şi confidenţialitate”, la preţuri începând cu 50 de lei. Una dintre ele îşi anunţă clienţii – „Atenţie! Reduceri importante pentru lucrările din categoria Drept!”. Deci, domnilor parlamentari, daţi fuga! Până să fiţi demascaţi de „instanţa competentă”, vine Instanţa de Apoi.

Citește și: