Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2221 vizualizări 3 iul 2017

La ora 14.30, Hemingway-ul Twitterului posta: “Spoke yesterday with the King of Saudi Arabia about peace in the Middle-East. Interesting things are happening!”.

Presa din Orientul Mijlociu s-a grăbit, cred, să comenteze că @realDonaldTrump s-a referit la pacea israeliano-palestiniană când a anunţat că se întâmplă lucruri interesante. Nu cred. Pacea israeliano-palestiniană e de trei ani în impas şi, cu toate întânirile bilaterale, în ciuda declaraţiilor optimiste, nu s-a mişcat nimic şi nici nu s-a conturat un proiect. Recenta vizită la Ierusalim şi Ramallah a consilierul Jared Kushner, “singurul care poate rezolva problema”, aşa cum îl credita  prezidenţialul său socru, n-a avut decât rezultatul unei tensiuni crescânde cu Mahmud Abbas, deşi diferendele n-au fost recunoscute oficial.

N-am nici o umbră de îndoială că “Interesting things are happening” bate spre criza din Golf.

Ieri, ziua în urma să expire ultimatumul în 13 puncte adresat Qatarului de cele 6 state arabe în frunte cu Regatul Saudit, preşedintele Statelor Unite a discutat telefonic cu regele Salman, cu prinţul moştenitor din Emiratelor şi cu emirul de la Doha. Casa Albă a oferit despre aceste convorbiri un comunicat laconic, în care se arăta că Donald J. Trump le-a reiterat interlocutorilor săi “importanţa stopării finanţării terorismului şi a blamat ideologia extremistă”.

Deşi, la cererea Kuweitului, care şi-a asumat rolul de mediator, termenul  Qatarului a fost prelungit cu două zile, Doha a redactat deja o scrisoare de răspuns, care va fi citită miercuri la Cairo, la întrunirea miniştrilor de externe din ţările arabe. Răspunsul e uşor de anticipat, din chiar declaraţiile oficialilor qatarezi: ultimatumul va fi respins, fiindcă “atentează la suveranitatea ţării”.

Rămâne fraza lui Trump, care sună a avertisment -  “Interesting things are happening” şi care induce fiorul vorbele lui Ned Stark: “Winter is coming”.

Citește și: