Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
21460 vizualizări 8 iul 2015

Ziua de ieri a României la Wimbledon a început cu răcnetul de bucurie al lui Julien Rojer, care s-a repezit să-l ia în braţe pe „profesorul” Horia Tecău, mulţumindu-i parcă pentru victoria în 3 seturi în faţa lui Matkowski-Zimonjić. Ce profesionist desăvârşit e Horia! Drumul spre semifinală a fost construit, din nou, cu serviciile lui mereu puternice şi precise, care nu i-au lăsat o clipă să răsufle pe sârb şi polonez. Împreună cu Julien, Horia a instalat şi un baraj de voleuri şi retururi care făceau să semene cuplul româno-olandez cu o maşină de război blindată. Marele dublist Nenad Zimonjić, câştigătorul a 5 titluri de Grand Slam, fost nr. 1 mondial în 2008, mai avea puţin şi îşi dădea cu racheta în cap de ciudă. Iar prăbuşirea în genunchi a lui Matkowski, alergat pe tot terenul, e emblema acestui meci.

A venit apoi rândul lui Florin şi Rohan.  Meci greu. Teribil de greu. Bob şi Mike Bryan te sperie literalmente prin clasa fantastică pe care o arată în fiecare moment: rafale de servicii imparabile, în special stângaciul Bob, voleuri veninoase înţepate din orice poziţie în careurile de serviciu, un simţ al terenului care frizează geniul. Plus scheme incomode şi variate pe care le aplică atunci când sunt la serviciu. Au câştigat împreună 16 titluri de Grand Slam.

Cum i-au biruit „ai noştri”? Cu „tupeul” incredibil al lui Florin Mergea şi reflexele de Kung Fu ale lui Rohan Bopanna la fileu. În momente cheie ale meciului, Florin a executat cu sânge rece nişte lob-lifturi încremenitoare, la o palmă de linia de fund, nenumărate retururi passing-shot cu dreapta lung de linie în culoarul de dublu, lăsându-l stâlp pe Mike Bryan, drive voleuri împuşcate fără drept de apel, precum şi un lob printre picioare, din smeciul adversarului, care a aruncat tribunele în aer!

În tie-break-ul setului 3, Mergea-Bopanna au fost conduşi cu 4-1 şi au reuşit să revină şi să câştige la atac de cord, cu 11-9. Iar în tie-break-ul ultimului set,  din nou au avut fraţii Bryan mini break şi din nou ai noştri au recuperat. La un moment dat, Florin a oferit o mostră de ce înseamnă un mare jucător. A greşit o dreaptă relativ uşoară, iar reacţia fraţilor a fost de veselie excesivă. Florin s-a uitat urât şi le-a servit doi aşi, unul după altul, de n-au avut aer!

S-a ajuns la 6-3, trei mingi de meci. Bob a servit perfect de două ori, 6-5. Serveşte Florin, cu Rohan în poziţie joasă, pe centru. Primul serviciu, spre dreapta, în plasă. Florin a privit lung, a bătut mingea de pământ ceva mai mult şi a strâns tot „tupeul” lui minunat într-un serviciu doi executat ca un prim serviciu, la teu. Nebunie! Tuşă! As!

Şi aşa i-am invadat, în fine, pe englezi. Vom avea o semifinală românească şi un român în finala de dublu de la All England Lawn Tennis and Croquet Club, în cel mai mare turneu de tenis din lume.

Citește și: