Gandul.info
Marius NIŢU
Marius NIŢU
58 vizualizări 22 dec 2010

Bugetul de stat e foarte clar. În 2011, România va investi maimult în Dumnezeu, mai precis în salariile slujitorilor Domnuluiplătite de stat, care vor creşte cu 9,12%. Filozofia bugetarăexplicată de toţi membrii guvernului, de la mic la mare, de la Bocla preşedintele-premier Băsescu spune că doar investiţiile îninfrastructură pot scoate ţara din criză. Probabil creştereasalariilor preoţilor e privită ca o nouă cale rutieră spremântuire, o investiţie într-o Autostradă spre Dumnezeu, altfelaceastă operaţiune financiară nu poate fi explicată logic. Preoţii,ale căror salarii primite de la stat sunt "de completare",reprezintă singura categorie profesională care beneficiază decreşteri. În acest moment nu e deloc vorba despre rolul Bisericiiîn societate, de cine e sau nu e credincios, ci de administrarearece a finanţelor României.

Această administrare se face cu o lipsă de criterii ulterioare.Asta dacă nu presupunem că a crescut mult productivitateapreoţilor, cuantificată prin numărul de cruci efectuate pe hectarulde maşini blocate în trafic. Nici măcar micimea sumei alocate nu eo scuză viabilă, exprimările de tipul "doar 60 de milioane de euro,să fim serioşi, stă statul în banii ăştia?!" fiind nişte prostii.Statul chiar stă în banii ăştia sau în sume similare. Aşa li s-aexplicat mamelor la reducerea concediului pentru creştereacopilului, aşa li s-a spus sportivilor medaliaţi cu aur lareducerea rentei viagere, la fel au fost "lămuriţi" profesorii,poliţiştii, medicii şi restul bugetarilor. Nu mai e vorba de sumă,e vorba de principiu. În fond, era un gest moral ca preoţii detoate confesiunile să treacă prin aceleaşi privaţiuni ca şi turmelede credincioşi pe care le păstoresc.

Culmea e că investiţia asta de criză în salariile preoţilor seface în România, ţara care are mai multe biserici decât şcoli şilucrează de zor în direcţia asta. În 2010 s-au închis 1.000 deşcoli, anul viitor bugetul învăţământului preuniversitar va firedus cu 27%, tot în 2011 vom închide 200 de spitale, dar dăm banipentru construirea Catedralei Neamului, că acum e momentul,sufletul e mai important decât trupul trecător. Din păcate, lipsade educaţie e atât de mare încât, paradoxal, a ajuns să afectezeindirect şi Biserica.

Exemplul viu e Gigi Becali, milionarul supercredincios. Înpostul Crăciunului, patronul Stelei a ajuns să declare că nu-l dăafară pe fotbalistul Emeghara, pentru că rugăciunile nigerianuluiau apărat penaltyurile lui Tătăruşanu. Parcă îl şi auzi pe fundaşmurmurând: "iartă-ne nouă greşalele cele de voie şi cele fără devoie din careu" şi "miluieşte-ne doamne arbitru pe păcătoşii tăi cuun 11 metri". Peste ani, când această politică de investiţii cutăieri de la profesori şi plusuri la preoţi va da roade, văînchipuiţi o Românie populată cu 20 de milioane de Becalisăraci?

Citește și: