Andru Nenciu
Andru Nenciu
864 vizualizări 29 sep 2016

35 de zile au trecut şi alte subiecte au avut prioritate în faţa lor. E un exemplu de trecut la “aşa nu”. Pe de o parte. Pe de alta…E o chestiune omenească. Să simţi nevoia de atenţie, de o strângere de mână sau de o privire caldă care face cât toţi banii din lume. Izvorâşte din dorinţa sportivului de a-i fi, într-un fel sau altul, recunoscută fiecare oră dedicată visului său. Să i se transmită un mesaj! Nu doar unul constatator, pe un ton impersonal şi robotic. Medaliaţii de la ediţiile JO nu sunt nişte statui din piatră. Şi nici nu zgârie la uşile de la Palat. Aşteaptă însă, o dată la 4 ani, un gest firesc.

Încărcata agendă oficială a preşedintelul Klaus Iohannis a ajuns, marţi seara, la fila cu cercuri olimpice. Cel mai mare iubitor de tenis din ţară a ales, alături de echipa lui, să dărâme două popice dintr-o lovitură: să organizeze în acelaşi timp premierea medaliaţilor de la JO, dar şi de la Paralimpice. O explicaţie neînghiţită, însă, pe nemestecate, de toată lumea. Realitatea e că oamenii din Rio au fost trecuţi la "şi altele". De asta au aşteptat 35 de zile invitaţia oficială. Şi nicio altă fandare nu scuză lipsa de reacţie a celor mai înalte oficialităţi ale statului.

Chiar dacă Vasile Dâncu a fost prezent la COSR, vineri, la o discuţie lipsită de substanţă, denumită pompos Strategia de Redresare a Sportului.

Dar sportul devine şi politică, iar oamenii preşedintelui o ştiu cel mai bine. Ajutând sportul, te ajuţi pe tine, dar şi sănătatea întregii naţiuni. Însă atunci când elaborezi un discurs prin care vrei să demonstrezi că eşti updatat la tot se întâmplă în sport, iar ceremonia se vrea a fi fără cusur, nu scapi niciun detaliu. Mai ales când vrei să dregi busuiocul. La Cotroceni, marţi seara, gazda nu avea voie să greşească. Dar a făcut-o.

Fără să se fi încheiat întreaga ceremonie de pe marmura de Carrara, preşedintele a acceptat dialogul cu reprezentanţii presei. Nimic greşit până aici. Însă în momentul în care a fost de acord să schimbe registrul discuţiei spre subiectele Sebastian Ghiţă, Laura Codruţa Kovesi etc, şi-a tras singur covorul de sub picioare. Nu contează în cât timp a reuşit să iasă din meleul realizat ad-hoc. Ceea ce rămâne este aşteptarea adevăraţilor protagonişti ai ceremoniei. Ei aşteptau încă o poză, încă un schimb de priviri sau măcar de formalităţi. Medaliaţii au trecut în plan secund şi au realizat asta. Chiar dacă nu vede, Alex Bologa, judoka medaliat cu bronz la Paralimpice, a simţit-o şi el.

Citește și: