Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2674 vizualizări 17 sep 2017
Şi-a lansat cartea marţea trecută la New-York şi a vândut deja cel puţin o mie de exemplare, dacă ar fi să ne luăm după numărul susţinătorilor care au aşteptat-o de cu noaptea în faţa librăriei. 
 
Hillary Rodham Clinton (semnează toate cărţile şi cu numele de domnişoară, ca să pricepem că n-a fost niciodată doar soţia soţului său) îşi explică eşecul din alegeri, transformându-l într-un succes personal - reţeta celorlalte două volume autobiografice, Living History (“Istorie trăită”, 2003) şi Hard Choices (“Decizii dificile”, 2014).
Pentru tipul acesta de literatură autoencomiastică e nevoie nu doar de răbdarea de a o parcurge, ci şi de un stomac puternic, deşi ghostwriters (scriitorii-fantomă) sunt, de regulă, stilişti iscusiţi.
 
Foarte curând voi avea cartea şi mă voi supune supliciului de a o citi. Cele câteva fragmente oferite publicului de presa americană şi cele două interviuri acordate de doamna Clinton CNN şi CBS sunt profund revelatoare.
 
Am înţeles de ce în titlu nu există semnul întrebării. Intuiesc, din declaraţiile autoarei, că marea performanţă a cărţii e lipsa oricărei interogaţii din cele peste 400 de pagini. Fostul Secretar de Stat nu are nici o nedumerire. Ştie bine ce s-a întâmplat şi are o listă de vinovaţi, care începe, “autocritic”, cu buna sa credinţă şi se încheie cu ruşii şi Obama (fostul preşedinte, deşi a susţinut-o, nu s-a dovedit destul de ferm în a sublinia amestecul lui Putin în susţinerea lui Trump).
 
În interviul de zilele trecute cu Anderson Cooper de la CNN, în spatele zâmbetului larg al doamnei Clinton – greu de cântărit ce clocoteau mai puternic: resentimentele sau autocompătimirea (“Atâta vreme a vieţii mele publice am simţit ca mă aflu la înălţime, pe o sârmă, fără plasă”).
 
Nu vreau să mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă Hillary Rodham Clinton ar fi câştigat alegerile. Mă întreb însă care ar fi fost soarta omenirii astăzi, dacă Democraţii ar fi propulsat un alt candidat.  

Citește și: