Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3742 vizualizări 18 oct 2017
Un membru de vază al Likud (partidul premierului), parlamentarul David Amsalem, a propus un proiect de lege care iniţial viza imunitate pentru infracţiuni minore, cu pedepse de până la şase luni. Anul acesta, după ce au început anchetele în două dintre dosarele lui Netanyahu, proiectul a mai inclus, între altele, luarea de mită, frauda, abuzul de încredere. (Sunt exceptate infracţiunile privind securitatea naţională, cele săvârşite cu violenţă, cele legate de droguri, precum şi infracţiunile sexuale).
 
Duminică (prima zi a săptămânii în Israel), proiectul de lege va fi dezbătut în Comitetul Interministerial pentru Legislaţie, un organism care va trimite proiectul în Knesset (Parlamentul unicameral al ţării), urmând ca, la începutul anului viitor, să fie aprobat de majoritatea parlamentară a actualei coaliţii.
 
Proiectul e redactat cu dedicaţie evidentă şi modifică legea care permite poliţiei să ancheteze un premier în funcţie (exceptând infracţiunile mai sus enumerate). Cum premierul Netanyahu nu e anchetat, în aşa-numitele Cazuri 1000 şi 2000 (în Cazul 3000, cel cu achiziţionarea de submarine din Germania are, deocamdată, calitatea de martor), nici pentru infracţiuni legate de securitate, nici pentru trafic de droguri, ci tocmai pentru infracţiunile care vor primi imunitate, nimeni nu se îndoieşte că Proiectul Amsalem, dacă va deveni lege, îl va scăpa pe Bibi de belelele penale.
 
Ar exista o singură problemă: legea nu se va aplica retroactiv, adică investigaţiilor în curs de derulare. Însă Bibi s-a gândit la toate şi va forţa alegeri anticipate (în 2015 a intrat în al patrulea mandat).
 
În septembrie, într-un interviu acordat Galei Tzahal (postul de radio al Armatei), David Amsalem îşi argumenta astfel iniţiativa: “Am spus-o atunci (în august 2016, n.m.) şi o repet -  nu mă pregătesc să-l apăr pe Netanyahu, aşa că toţi stângiştii se pot calma. O fac să economisesc Israelului o mulţime de bani – 3 miliarde de şekeli (aproximativ 855 milioane de dolari) pe noi alegeri. Avem o ţară de condus. Nu există un alt stat în lume unde un prim ministru e sub anchetă în timp ce se află în exercitarea mandatului. În multe state ar fi imposibilă investigarea unui prim ministru în funcţie. Nici nu mă pot gândi la o singură ţară care ar ancheta un prim ministru pentru că  a primit cadou de la un prieten trabucuri şi şampanie (Cazul 1000, n.m.)”. Parlamentarul Likud se înşeală amarnic, întrebarea e care sunt statele care împiedică prin lege anchetarea unui premier în exerciţiu.
 
Un proiect asemănător a mai fost propus Knessetului în urmă cu nouă ani, de doamna Ronit Tirosh, dedicat premierului Ehud Olmert şi blocat în Knesset. Atunci, iniţiatoarea a ceea ce s-a numit “Legea Franceză” (pentru că în Franţa un preşedinte în funcţie nu poate fi anchetat) argumenta că o eventuală investigaţie penală consumă timpul, energia şi distrage atenţia demnitarului de la îndatoririle sale.
 

În secolul nostru, patru premieri ai Israelului au fost urmăriţi penal: Netanyahu în primul mandat şi în acesta, Ariel Sharon şi Ehud Olmert (care a executat un an şi patru luni jumătate de închisoare).

Citește și: