Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1719 vizualizări 22 sep 2019

Astăzi, la ora 17, preşedintele Israelului a demarat consultările pentru formarea guvernului. S-a întâlnit cu reprezentanţii Kahol Lavan, ai celor patru partide arabe care au candidat pe listă comună, ai Yisrael Beiteinu (Casa Noastră Israel) şi ai ultraortodocşilor de la Shas. (Negocierile continuă mâine când, printre alţii, sunt invitaţi şi reprezentanţii Likud, în frunte cu Netanyahu).

Reuven Rivilin îşi doreşte un guvern stabil, de uniune naţională,  fundamentat pe reconcilierea Gantz-Netanyahu, conform voinţei electoratului care le-a împărţit voturile relativ egal (33 de locuri Kahol Lavan, 31 Likud). În orice caz, a declarat că va lupta până în ultimul moment ca să nu se ajungă din nou la alegeri.

Se vorbeşte tot mai apăsat despre o criză constituţională, cu implicaţii asupra securităţii statului şi cu mari riscuri financiare.  

Întrebarea care li se pune partidelor şi care e pe buzele tuturor: pe cine recomandă pentru formarea majorităţii?

E greu de spus dacă politicianul însărcinat cu formarea guvernului va fi, finalmente, generalul în retragere Benny Ganz. Fostul şef al Statului Major nu are încă experienţă politică, iar numărul mare de voturi pe care l-a obţinut în aprilie şi acum, pe 17 septembrie, e covârşitor anti-Netanyahu.

Cum era de aşteptat, partidele arabe l-au propus pe Gantz, programul politic al Kahol Lavan fiind unul de cooperare cu acestea.

După ce Avigdor Lieberman, ca şef al Yisrael Beiteinu, încă din noaptea de marţi, şi-a pus condiţiile, astăzi nici nu s-a mai deranjat să se deplaseze la consultările cu Preşedintele, trimiţându-şi un reprezentant cu mesajul că nu propune pe nimeni: „Nici Bibi, nici Ganz n-au nevoie de mine. Împreună au 64 de mandate, pot forma guvern de uniune naţională, cu fiecare, prin rotaţie, premier. Cine să fie primul? Nu recomand pe nimeni. Să dea cu banul!”.

Astfel, Lieberman se menţine „curat”, într-un context în care orice coaliţie ar fi oricum cel puţin neplăcută tuturor. Comentatorii politici fac un joc de cuvinte iscusit între „coaliţie” şi „goaliţie” (în ebraică, „goal” înseamnă scârbă, greaţă absolută).

Interesant e că nici Bibi, nici Benny nu se înghesuie să fie primul căruia Rivlin i-ar încredinţa formarea guvernului. Şi unul, şi celălalt ar dori să urmeze după ce primul eşuează. 

 

Citește și: