Iulian Anghel
Iulian Anghel
1985 vizualizări 26 iul 2018

Îmbujorată şi înzorzonată, premierul Dăncilă ne prezenta, în urmă cu câteva zile, un tablou al economiei duduind de bucurie: venituri în plus la buget, plus 12%, lefuri mâncate cu polonicul, investiţii fără număr. Atât i s-a turnat în urechi mângâieri, încât ”Împărăteasa” chiar a crezut că a primit - odată cu şefia guvernului - haine noi.

Nu a trecut o săptămână şi totul s-a prăbuşit. Veniturile statului au crescut cu 12,6%, aşa cum indică execuţia bugetară, dar nu pentru că economia duduie, ci pentru că Finanţele au amestecat subvenţiile agricole cu veniturile din taxe. Dacă s-ar scădea cele cinci miliarde de lei subvenţii, din veniturile consolidate, la şase luni, creşterea ar fi de doar 4,2%. Cifra reală pe care Viorica Dănciă nu a prezentat-o este o scădere, la şase luni, a veniturilor fiscale cu 0,1%.

Să ai o creştere a veniturilor cu doar 4,2%, la şase luni şi creşteri de 19% la cheltuieli, asta nu este un lucru bun. Şi se vede în deficite. Deficitul bugetar a ajuns, la şase luni, la 15 miliarde de lei. Niciodată nu s-a mai întâmplat, în ultimii ani, ca deficitul bugetar să fie atât de mare în primul semestru. Iar cheltuielile continuă să crescă. În iunie, faţă de iunie trecut, salariile la stat au crescut cu 34%, iar cheltuielile sociale cu 30,7%.

Vestea proastă pentru guvern este că va trebui să facă o rectificare negativă şi nu una pozitivă, cum se laudă Finanţele. Va trebui, prin urmare, să taie zdravăn din cheltuieli - cel mai probabil de la investiţii. Dacă nu, va trebui să depăşească deficitul bugetar de 3% din PIB, cum s-a angajat guvernul în relaţia cu UE.

Triumfalismul guvernului este apă chioară.

Nu va trece mult şi Împărăteasa se va întoarce la hainele ei cele vechi. În orice caz, mai bine cu haine ponosite, decât fără haine, ca în poveste şi acoperită de râsul tuturor, pe deasupra.

 

Citește și: