Iulian Anghel
Iulian Anghel
1074 vizualizări 17 aug 2018
Faţă de trimestrul întâi, România a înregistrat, în trimestrul al doilea din acest an, cea mai mare creştere economică din UE, de 1,4%. În 2016 şi 2017, iarăşi, România a avut cea mai mare creştere economică din Uniune, cu excepţia Irlandei, care este o ciudăţenie statistică.
 
Eurostat, a publicat marţi, pentru trimestrul al doilea din 2018, datele privind evoluţia economiilor din UE, cu România pe podium. Dar Financial Times, una dintre cele mai de prestigiu publicaţii economice din lume, aflată dimineaţă de dimineaţă pe măsuţa de cafea a monştrilor sacri ai finanţelor, care decid spre ce colţ de lume se îndreaptă zeci şi sute de miliarde de dolari, nu scrie nimic despre această performanţă. În schimb, unul dintre editorii-şefi pentru Europa ai publicaţei, Tony Barber, ziarist cu 30 de ani de experienţă, scrie un amplu comentariu despre ”corupţia” din România şi despre cafteala pe care jandarmii au aplica-o protestatarilor din Piaţa Victoriei, sub titlul ”În România, lupta pentru dreptate este câteodată, la propriu, o bătălie”.
 
Este un articol mai degrabă cald decât critic, dar ce impresie credeţi că i-a făcut - în caz că l-a citit - puternicului şef al BMW, Klaus Straub? Desigur, BMW a ales Ungaria în locul României, pentru o fabrică de un miliard de euro, în urma multor alte calcule de oportunitate decât ”respectarea democraţiei”, unde Ungaria ar sta chiar mai rău. Dar când asociezi ”corupţia” cu ”cafteala” oamenilor paşnici, o astfel de problemă de oportunitate urcă ameţitor pe lista obstacolelor de evitat.
 
România are o incredibilă problemă de credibilitate - şi asta nu de azi - din cauza parcursului lipsit de orizont. În anii '90 ai secolului trecut, Ion Iliescu a vrut să asocieze România grupului de la Vişegrad (Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia), dar i s-a răspuns cu flit, după mineriade. Liviu Dragnea ar vrea acum să reia această ipoteză a unui flanc estic, dar este ca o găluşcă cu ceapă, pusă ca moţ pe un tort cu frişcă. Cine să înghită asta?
 
Adrian Năstase plătea zeci de mii de euro pentru advertoriale în revistele străine, deşi performanţele economiei erau bune şi ar fi trebuit observate oricum. Dar, ca şi acum, nimeni nu le băga în seamă, credibilitatea ţării era la pământ.
 
Vezi zice: investiţiile străine au crescut în acea vreme şi mai apoi. Da, dar au crescut doar cât să fixeze România, definitiv, pe harta sărăciei - o ţară de împachetat telefoanele Nokia. Investiţiile străine în România, de 60-70 mld. euro, sunt insignifiante, ca pondere în PIB, în raport cu Polonia, Ungaria sau Cehia. Ziarul Financiar arăta recent că majorările de capital realizate de companiile cu acţionariat străin în firmele locale au fost, în primul semestru din 2018, la cel mai redus nivel din ultimii trei ani şi al doilea cel mai redus din ultimul deceniu, - 2,2 mld. lei, în scădere cu 30% faţă de valoarea adusă în primul semestru din 2017.
 
Păi de ce aşa, dacă economia a crescut cu 6,9% în 2017 şi va creşte cu 4% în acest an? Oare, nu cumva, decizia BMW de a investi în Ungaria  un miliard de euro are de-a face cu anunţul guvernului de la Budapesta că va investi 12 miliarde de euro, în urmatorii cinci ani, în autostrăzi? De câţi ani cer Renault sau Ford un drum ca lumea, în România?
 
De ce FT, de ce Wall Street Journal, de ce Les Echos, de ce Handelsblatt, cele mai importante publicaţii economice occidentale nu scriu despre performanţele României, care va încheia al şaselea an cu o creştere economică de peste 3%, un lucru chiar remarcabil şi scriu doar despre protestele din Piaţa Victoriei?
 
Pentru că parcursul ţării nu este credibil. Pentru că salturile sunt urmare de căderi în prăpastie. Cum să dai preşedinţia UE pe mâna unei ţări care-şi ciomăgeşte cetăţenii ce pretind legi drepte? - acestea sunt titlurile articolelor care apar în principalele ziar europene. Credibilitatea, ştim, se câştigă greu şi se pierde uşor. Credibilitatea nu se câştigă cu scrisori justificative trimise la Bruxelles, ci cu o conduită ireproşabilă.
 
Ce departe suntem, din păcate, de asta!
 

 

 

Citește și: