197 vizualizări 7 dec 2009

Securitatea a învins încă o dată Partidul Comunist. E echitabil,dacă ne gândim că Ion Iliescu a avut două mandate şi Traian Băsescuare şi el două, Emil Constantinescu fiind un accident. Ura a învinsfrica. "Comuniştii" şi "capitaliştii" moguli au fost consideraţimai periculoşi decât criza economică.

Încă o dată, trebuie să constat că Mircea Geoană, nefiindinteligent, îşi permite şi luxul de a nu fi onest. Vorbind întermeni sportivi, el ar fi trebuit să fie conştient, în momentulexit-poll, că "victoria" i se datorează prea puţin lui însuşi. Dacăar fi să-i numărăm pe românii care l-au votat pe Geoană pentruGeoană, nu aduna nici 30%, cât a luat în primul tur - a fost votatpentru PSD, pentru Crin Antonescu, în speranţa pomenilor de la statşi, nu în ultimul rând, pentru că celălalt candidat era TraianBăsescu. O minimă conştiinţă ar fi trebuit să-l oprească de laţopăială, îmbrăţişări, mâini fluturate pe sus şi prezentări decravate chiar şi dacă ar fi câştigat în mod real. Asta nu ţine depolitică, ţine de structura umană.

Acum, dl. Geoană iese şi spune că PD-L a furat alegerile. Nuştiu pe ce se bazează, dar, dacă e aşa, mai mult ca sigur n-a furatmai mult decât PSD. Şi hai să ne imaginăm că ar decide CurteaConstituţională repetarea alegerilor: atunci, prezenţa la vot arsări de 60%, iar Băsescu ar câştiga la o diferenţă de 10procente.

Declaraţia lui Traian Băsescu făcută incorect, cu 4 minuteînainte de închiderea urnelor, deschide perspectiva clară unuimandat identic cu primul. Aceeaşi postură agresivă, resentimentară,cu acuze şi insulte. Dacă s-ar fi mărginit la a spune: "Am învins,haideţi să aşteptăm cifrele oficiale şi o să vedeţi că-i aşa", eraîn regulă. Adăugând şi zicerea tip C.V. Tudor "mitraliată" luninoaptea: "Un fleac, i-am ciuruit!" - pe cine, pe românii care nul-au votat pe el? - avem, într-adevăr, "ză seim picceăr" ca în2004, cum zice "noul" preşedinte. 5 ani am sperat că dl. Băsescu vaînvăţa să fie preşedinte. Nu mai am putere să sper şi pentruurmătorii 5.

Este posibil ca Mircea Geoană şi Crin Antonescu să piardăpreşedinţia partidelor lor şi să fie traşi pe linie moartă sauchiar în afara politicii în urma acestei înfrângeri. În cazul d-luiGeoană, o asemenea soartă ar fi binemeritată - ar putea să se ducăsă se relaxeze în exit pool, piscina unde dl. Vântu îşi îneacăvechii prieteni.

Frângerea traiectoriei politice a lui Crin Antonescu, victimă ainevitabilei combinatorici postalegeri, ar fi însă, după părereamea, o pierdere majoră, nu numai pentru PNL, dar şi pentru politicaromânească. Inteligent, ferm, înzestrat cu o tărie de caracterieşită din comun, el a fost adevăratul adversar al lui TraianBăsescu. După prestaţia fatală a lui Geoană în ultima întâlniretelevizată, în loc să se pună la adăpost, cum se face de obicei înpolitica noastră, Crin Antonescu a ieşit să susţină cauza până lacapăt mai curajos decât pesediştii lui Geoană. L-a zdruncinatserios pe Traian Băsescu când a fost faţă în faţă cu el. Antonescureprezintă tipul de politician "generaţia următoare", care nu arelegături nici cu Partidul Comunist, nici cu Securitatea. CrinAntonescu este speranţa că aceste alegeri prezidenţiale au fostultimele în care s-au înfruntat candidatul PCR cu candidatulSecurităţii.

Aşa că îi sfătuiesc pe votanţii anti-Băsescu bătuţi de gândulemigrării să mai chibzuiască înainte de a o face. Nu de alta, daraproape toţi cei care au plecat înaintea lor au ajuns să-l votezepe Băsescu.

Citeşte şi:

TĂRICEANU AR VREA LAGUVERNARE ALĂTURI DE PD-L. Cum s-a împăcat fostul premier cuBăsescu. Află şi cum s-au întâlnit "vecinii" Vasile Blaga şiVerestoy Atilla

Citește și: