Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
9925 vizualizări 8 ian 2015

Puneţi în loc de Charlie orice nume vreţi dumneavoastră. Orice pamfletar care v-a călcat pe nervi cel puţin o dată. Orice om de televiziune, orice ziarist de hârtie sau de pixeli pe care l-aţi înjurat vreodată. Puneţi-i pe toţi cei care v-au supărat şi la urmă puneţi-vă pe dumneavoastră. Aţi apăsa pe trăgaci?

Se spune că ei cred şi noi nu mai credem în nimic. Că ei, fundamentaliştii cu convingeri ferme şi stricte, sunt soldaţi ai credinţei, în timp ce noi, restul, suntem copiii orfani ai cinismului. Că civilizaţia occidentală va sucomba sub propria-i lipsă de transcendenţă. La toate aceste baliverne, oameni diverşi şi atât de diferiţi unii de ceilalţi, din Paris, Londra, New York sau Bucureşti au răspuns, în pieţe sau pe reţelele sociale, clar şi răspicat: Je suis Charlie.

Fără emfază, fără sete de răzbunare, fără semne de exclamare, Je suis Charlie este un veritabil manifest al libertăţii şi solidarităţii umane şi un minunat răspuns al oamenilor liberi la crimă şi la fanatismele de orice fel. Civilizaţia apuseană îşi redescoperă şi îşi afirmă una dintre valorile fundamentale care stă la baza ei: libertatea de exprimare. Je suis Charlie înseamnă că îţi respect libertatea de a spune ce spui, chiar dacă poate nu îmi place ce spui. Într-o lume în care mulţi au tentaţia de a suprima libertăţile individuale, civilizaţia occidentală îşi găseşte forţa de a-şi exprima credinţa fundamentală în viaţă şi libertate.

Je suis Charlie este o victorie a vieţii, într-un moment în care moartea citeşte ziarul.

 

 

 

Citește și: