Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6951 vizualizări 17 dec 2017

“ (…) profesorul multor generaţii  de intelectuali români, care, datorită lui, au traversat pustiul totalitar cu raţia de apă asigurată”.

În 1996, Alexandru Singer, unul dintre foştii săi studenţi la Filosofie, i-a înregistrat câteva confesiuni.

Poate cea mai interesantă amintire a profesorului Henri Wald e despre Petre Ţuţea. Aş numi-o Sublimul Ipocriziei:

“Fiind la Uniunea Scriitorilor, la masă, a venit la mine un bătrânel care m-a felicitat pentru acest studiu introductiv la cartea lui Blaga despre Conştiinţa filosofică. Se mira că a putut să apară aşa ceva şi mă felicita că am dialogat cu respect şi chiar cu admiraţie faţă de Blaga. Aşa ne-am cunoscut şi apoi ne mai întâlneam din când în când pe stradă sau în Cişmigiu, pe unde drumurile noastre se intersectau. Într-o zi m-a oprit şi mi-a spus: <Ştiţi, domnule profesor, am fost chemat la Securitate!>. Eu, oarecum mirat, l-am întrebat ce au avut cu el. <Păi, m-au luat de acasă trei personae, m-au dus la un birou de-al lor şi prima lor întrebare a fost că de ce sunt duşman al acestui regim. Eu le-am răspuns că s-au trezit cam târziu, că am fost duşmanul acestui regim, dar de când nu mai este comunist, ci naţional-comunist, de când duc o politică extreme de apropiată de ceea ce mă atrăsese şi la legiune, nu mai sunt duşman. Atunci m-au întrebat de ce fac trafic de valută?! Le-am spus că asta poate fid oar o glumă, căci eu tocmai mă duceam la un prieten să împrumut nişte bani ca să pot mânca ceva (sic!). Eu n-am nici lei, de unde valută?! Bine, au zis ei, dar fiţi atent ce vorbişi şi cum vă comportaţi. Şi mi-au spus că pot pleca. Numai că eu le-am spus că nu plec. Dacă tot m-aţi dreanjat, vreau să rămâneţi cu ceva de pe urma acestei discuţii. Vreau să vă întreb: ştiţi cine au fost primii nemulţumiţi de politeism? Jidanii. Şi au inventat iudaismul. Şi cine au fost primii nemulţumiţi de iudaism? Jidanii. Şi au inventat creştinismul. Şi cine au fost primii nemulţumiţi de creştinism? Jidanii. Şi au inventat marxismul. Şi cine au fost primii nemulţumiţi de marxism? Jidanii. Şi acum aşteptăm să vedem ce mai inventează, că sunt poporul cu cea mai puternică vocaţie a spiritualităţii, un popor născător de religii. Să vedem ce mai inventează ei şi de data asta ar fi bine să  mergem de la început cu ei, că de câte ori am mers împotriva lor ne-am ars>.

Altădată, fiind fiecare cu altcineva, în trecere prin Cişmigiu, mi-a strigat: “Nu Platon are dreptate! Moise!”.  Cu alt prilej, mi-a spus că e foarte îngrijorat de existenţa Statului Israel. L-am întrebat de ce şi mi-a spus: <Păi, pentru că are tendinţa să absoarbă toţi evreii din lume. Nu vor izbuti uşor, dar dacă ei vor absorbi toată sarea pământului, ce vom face noi ăştialalţi? Dumneavoastră ştiţi ce vor ajunge românii fără evrei? Nişte lăcătuşi>. De ce lăcătuşi n-am înţeles. L-am rugat să nu se supere, dar am o întrebare cu o duritate teoretică, nu personal: dumneavoastră, foştii oameni de extremă dreaptă, aţi ajuns la o poziţie inversă faţă de trecut, la o curioasă veneraţie a poporului evreu, la o permanentă elogiere a sa. Şi la Cioran se vede asta. Ceea ce-mi dă mie impresia că, de fapt, sunteţi îmbrăcaţi într-o haină verde, cu căptuşeala pe dinafară. Dorinţa mea şi cred că a tuturor evreilor este să nu se afirme nici un fel de filo-evreism şi nici un fel de anti-evreism (…)”.    
 
 

Citește și: