Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
7954 vizualizări 11 aug 2013

Oficialii români au reacţionat astăzi prompt la declaraţiile exaltate ale liderului Jobbik, Vona Gabor, făcute sâmbătă la Borzont – Harghita, în cadrul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI). Potrivit acestor declaraţii, partidul condus de Gabor „va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România”. „Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, disputele pe această temă fiind necesar a fi soluţionate cât mai curând” a spus el.

Iar, mai jos, că scopul lor nu este de a acţiona împotriva românilor, ci pentru maghiari şi “dacă aceste naţiuni (în care există o minoritate maghiară n.a.) arată toleranţă, înţelegere una faţă de cealaltă, noi suntem deschişi la o împăcare istorică la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, dacă scoatem din ecuaţie problemele minorităţilor, sunt identice. Toate ţările (din Europa Centrală) sunt exploatate de capitalul internaţional venit din Europa Occidentală şi ar trebui să acţionăm împreună şi nu separat împotriva acestui capital".

În răspunsul său, Guvernul ungar o scaldă penibil susţinând că Jobbik este partid de opoziţie şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia. Mai mult, Jobbik califică reacţia MAE drept o “provocare deliberată”.

I-aş putea imita şi eu aici pe aşa-zişii vizionari cu mintea „limpede” în privinţa „deschiderilor europene”: aş putea să tac, să „nu provoc”, să mă fac că înţeleg sensul „europenismului” fondat, în perspectiva lui Vona Gabor, pe toleranţa şi înţelegerea de care ar trebui să dea dovadă ţările în care trăiesc minoritari maghiari, în beneficiul esenţial al renaşterii „Ungariei Mari” şi, vezi Doamne, ca o consecinţă a existenţei sale, în beneficiul liniştii noastre a tuturor, conglomerat zonal al naţiunilor; să mă conving, pe mine însumi, că Europa Centrală şi de Est nu va avea viitor decât ca adunătură de naţiuni ciopârţite, reprezentate de Budapesta în lupta împotriva Occidentului hulpav...

Acesta este viitorul european pe care ni-l promite liderul extremist, Vona Gabor, de la tribuna EMI. Să fi fost necesar răspunsul MAE?! Să fi fost unul pripit? Să fi fost o provocare? O supralicitare a unei nostimade secuieşti, pusă în scenă de liderii maghiari?

Întreb asta fiindcă, dacă MAE român a fost ferm în a dezavua „orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României", cerând, în termeni fermi, Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute sâmbătă la Joseni, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ne lasă impresia că a decelat, ca de obicei, partea hazoasă a chestiunii. "Astfel de mesaje nu pot fi acceptate, dar nici nu pot fi tratate cu seriozitate deoarece nu au nicio legătură cu lumea în care trăim", a spus el.

Deci să nu-l luăm în serios pe Vona Gabor, liderul unui partid de extremă dreaptă, reprezentat în Parlamentul Ungariei, votat, după cum susţine liderul său, de peste un milion de unguri - adică a opta parte a populaţiei maghiare – când cere guvernului de la Budapesta să invoce “drept de autonomie a maghiarilor” în faţa forurilor internaţionale?! Şi nici pe pastorul Tokes, care îi cere premierului Viktor Orban ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, “aşa cum a mai făcut-o”?!

Ba, eu cred că trebuie să-i luăm şi să contracarăm diplomatic, cât mai repede posibil, acest proiect care nu este, nici pe departe, o “neseriozitate” a lui Gabor sau o aroganţă electorală a lui Tokes sau o strategie de campanie a UDMR.

În acest sens, rolul preşedintelui României este unul determinant. Aici nu e vorba, în primul rând, de minoritatea maghiară din România; nici de prieteniile pe care le avem sau nu cu lideri europeni importanţi. Aici e vorba de demnitate naţională.

Citește și: