Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
5606 vizualizări 9 feb 2016

Astăzi, Luke Baker, şeful biroului Reuters de la Ierusalim şi preşedintele Asociaţiei Presei Străine, a fost chemat/convocat la Subcomisia pentru Politică Externă şi Apărare din Knesset (Parlamentul israelian) pentru a participa la o audiere pe tema partizanatului corespondenţilor de presă.

Nu e prima oară când înalţi oficiali israelieni – din Parlament, Guvern. Armată – acuză presa străină de părtinire, mergând până la a-i reproşa că compromite lupta antiterorism. Se întâmplă atunci când relatările de la faţa locului, de regulă din teritoriile palestiniane, nu consună cu propaganda de la Ierusalim.

După ultimul război din Fâşia Gaza, de exemplu, jurnaliştii străini (câteva sute prezenţi la faţa locului) au fost învinuiţi că relatează distorsionat şi părtinitor. Hamas nu fusese  înfierat pe cât ar fi dorit liderii israelieni.

Fapt pentru care, atunci, ministerul de Externe, condus ca şi acum de premierul Netanyahu, a realizat şi răspândit un filmuleţ jignitor, de aproape un minut, total lipsit de umor, intitulat “Deschide ochii - teroarea conduce Gaza!”.

Acum, ariparea subcomisiei parlamentare e legată de modul în care CBS a titrat o ştire. Dar aceasta e ocazia şi nu cauza pentru care presa străină e din nou pusă la zid.

Asociaţia Presei Străine a răspuns provocatoarei “invitaţii” la “dialog” printr-o epistolă curajoasă, în care, explicând rolul presei în democraţie şi faptul că Israelul, singura democraţie din Orientul Mijlociu, nu poate fi mai presus de critică, denunţă – în termeni fără echivoc - noua vânătoare de vrăjitoare.

Episodul de astăzi îmi aminteşte de foarte activa CAMERA, Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America - Comitetul pentru Acurateţea Relatărilor despre Orientul Mijlociu în America…   
 
Clipuleţul penibil realizat de ministerul israelian de Externe:

Citește și: