Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6983 vizualizări 2 oct 2017

Preşedintele Donald J. Trump şi-a compromis grav ministrul de Externe. Nepotul Preşedintelui Etern l-ar fi împuşcat, dar nu l-ar fi compromis. L-ar fi făcut dispărut, l-ar fi trimis la munca de jos, atât de jos încât să nu mai poată fi niciodată de nimeni observat.

Aflat ieri pe drumul de întoarcere de la Beijing, după ce se străduise din răsputeri să sape canale diplomatice spre Coreea de Nord, Secretarul de Stat Tillerson a fost întâmpinat de Trump la venirea acasă cu tweetuituri. Tweet-ul nr. 1: “I-am zis lui Rex Tillerson, minunatul nostru Secretar de Stat, că îşi pierde vremea încercând să negocieze cu Micul Om-Rachetă...”.  Tweet-ul nr. 2: “... Păstrează-ţi energia, Rex, vom face ce trebuie făcut”. Tweet-ul nr. 3: “A te purta frumos cu Omul-Rachetă n-a funcţionat 25 de ani, de ce ar merge acum? Clinton a eşuat, Bush a eşuat şi Obama a eşuat. Eu nu voi eşua”.

Nu e prima oară când Trump îşi contrazice public ministrul de Externe (a mai făcut-o în privinţa Qatarului, a făcut-o şi în Arabia Saudită), dar niciodată cu brutalitatea ironică de acum.

Tillerson e obligat să demisioneze. Nici un lider din lumea asta nu-i va mai da credit, nimeni nu-l va mai lua în serios.

Cu credibilitatea ţăndări, va trebui să-i cedeze locul doamnei Nimrata Haley (ambasadorul Statelor Unite la ONU), care îl pândeşte demult. Spre deosebire de amatorul dar echilibratul Tillerson, Haley – o distinsă ageamie – e de-a dreptul dezlănţuită şi, din ianuarie 2017, de când a fost numită la Naţiunile Unite, ignoranţa ei înşiră gafă după gafă.

În rest, e limpede pentru toată lumea - în primul rând pentru cei vizaţi - că Administraţia Trump are o vagă viziune asupra lumii şi nici o soluţie. Valabil pentru Peninsula Coreea, ca şi pentru Orientul Mijlociu.

Preşedintele Americii continuă să se decredibilizeze profund şi pe sine, ameninţând din nou Coreea de Nord cu distrugerea, definind diplomaţia ca pe o pierdere de vreme. Dar nici aliaţii săi cărora le-a promis să-i protejeze – Coreea de Sud şi Japonia – nici China nu vor accepta vreodată soluţia militară, înţelegându-i bine consecinţele dezastruoase.  Până să priceapă asta şi preşedintele Trump, în regiune va începe o furibundă cursă a înarmării nucleare.

Citește și: