Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3685 vizualizări 28 iun 2018

Suntem în a douăzeci şi doua zi de când Curtea Constituţională a  publicat motivarea deciziei prin care îi cere lui Preşedintelui României să semneze decretul de demitere a Procurorului Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

“Aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact”. Nu cred că Iohannis a folosit  pluralul majestăţii. Cred că se referea la aparatul de specialitate al Administraţiei Prezidenţiale. Oricum, anticipa  multe şi complicate niveluri de lectură. Atunci a oferit românilor primul koan, prima cimilitură: va respecta Constituţia “indiferent ce se întâmplă”. Dar a respecta Constituţia înseamnă a respecta decizia Curţii Constituţionale  (din acest cerc virtuos nu putem ieşi) şi ar fi avut timp prea destul să o facă.   

De douăzeci şi două de zile, Preşedintele României ţine presa în răspunsuri echivoce şi glumiţe scrâşnite.    

Marţea trecută, în a treisprezecea zi de la publicarea motivaţiei, la insistenţa jurnaliştilor, a declarat: “Şi această săptămână este dedicată cititului”.

Am înţeles că ceea ce un specialist în drept constituţional pricepe instantaneu, unui nespecialist dornic să înţeleagă ”ceva” îi ia câteva ore, poate câteva zile. Fie şi o întreagă Săptămână a Lecturii, în cazul în care îşi permite luxul re-re-re-recitirii.

Dacă ar fi silabisit cele 133 de pagini, până acum tot ar fi scos-o la capăt.

Săptămâna Lecturii s-a încheiat. Preşedintele Klaus Iohannis a intrat senin în Săptămâna Sfidării.

Klaus Iohannis are ghinion şi nu doar în a înţelege ce citeşte. La    cinci zile după ce şi-a anunţat candidatura pentru un al doilea mandat, ieri, şi-a văzut partidul care i-a jurat credinţă (PNL) rostogolindu-se pe tobogan. Dacă liberalii n-au avut chef să convingă câţiva parlamentari oricând dispuşi la tranzacţii, cum vor putea să convingă un electorat că, de pildă, în Epoca Instantaneităţii, trebuie să voteze un preşedinte – cum să-i spun? – profund nepripit.

Nimeni nu se aştepta ca Moţiunea de Cenzură să doboare Guvernul Vasilica. Cu majoritatea pe care o are în Legislativ, numai Dragnea îşi poate dărâma guvernele. Dar ca pentru eşec  să dai vina, ca un păcălici, la câteva ore după numărarea voturilor, pe... lipsa de responsabilitate a parlamentarilor PSD (Orban la RTV) e cea mai gogonată formă de orb(an)ire politică.

Nu ştiu dacă, până la sfârşitul lui 2019, după testul europarlamentarelor, partidul lui Ludovic Orban va mai avea abilităţi de locomotivă pentru Klaus Iohannis. Cred mai degrabă că se va transforma în samovar.

Detaşat de România, exercitându-şi misiunea (cum remarca perfect un comentator) "cu asistenţa ambasadelor", Klaus Iohannis pare a fi mereu în urma timpului.   
Dacă Preşedintele îşi închipuie că va pedala spre al doilea mandat cu societatea civilă, s-ar putea să aibă o cruntă dezamăgire. Minunile nu se întâmplă din cinci în cinci ani.

Citește și: